Šumavský převaděč a agent CIA. V Řeporyjích dostane ulici, ohlásil starosta Novotný

23.07.2020 16:55

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) na svém facebookovém profilu oznámil, že jeho městská část bude mít ze severu do dvou let čtyři nové ulice. Jedna z nich by pak měla být pojmenována po Králi Šumavy.

Šumavský převaděč a agent CIA. V Řeporyjích dostane ulici, ohlásil starosta Novotný
Foto: Repro tv.iDnes.cz
Popisek: Pavel Novotný v pořadu Rozstřel

„Řeporyje budou mít ze severu do 2 let další čtyři nové ulice. Krom ‚našich‘ zesnulých osobností – dirigenta Bělohlávka a ministra rozkoše Nekonečného a nacisty zavražděných židovských manželů Soferových, podáváme místopisné komisi MHMP ještě jednu žádost. Hasilova,“ poznamenal Novotný.

Josef Hasil, přezdívaný jako Král Šumavy, zemřel loni na podzim v Chicagu. Byl československým převaděčem a později agentem americké zpravodajské služby CIC. Přezdívku mu dala Státní bezpečnost, a to kvůli jeho schopnostem a pro jeho nepolapitelnost. Uprchlíky do západní Evropy začal převádět v roce 1948. Záhy byl však zatčen a odsouzen k devíti letům vězení. Povedlo se mu však utéct a dostat do Západního Německa. Tehdy právě začal pracovat pro americkou zpravodajskou službu CIC, později i pro CIA, a spolu s dalšími agenty pokračoval v převádění přes hranice – převáděl politické vězně, exministry, poslance, kněze i matky s dětmi.

V roce 1954 se usadil v Chicagu a žil zde až do své smrti.

Jeden z diskutujících se pak Novotného zeptal, jaký měl Hasil vztah k Řeporyjím. „A to musí? Ale když se ptáte, vzkázal mi ze záhrobí, že bolševikům se neustupuje a moc nám drží palce ve všem, co děláme. Tak takový, no,“ sdělil Novotný. „Farář Toufar, nevinný člověk umučený StB, taky neměl s Řeporyjemi nic společného. A taky 70 let ‚čekal‘ na ulici v hlavním městě. A mrkněte do mapy, jakou tu dostal magistrálu. Důstojnou...“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…