Sundáme Klause! řekli si prý ve školách. A dávají pryč obrazy prezidenta

07.01.2013 11:52

Od konce Václava Klause na Hradě už Česko nedělí ani dva měsíce. Jeho portréty však z řady úřadů a škol mizí již během ledna. Občané jejich odstraněním dávají najevo, že je končící prezident pobouřil rozsahem amnestie, kterou vyhlásil v tradičním novoročním projevu. Informuje o tom server iDnes.cz. Akce se prý setkává s širokou odezvou.

Sundáme Klause! řekli si prý ve školách. A dávají pryč obrazy prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Naštvalo nás, co udělal amnestií, proto ho v kanceláři nechceme," prohlásili starostové Vysokého Pole a Želechovic na Zlínsku a sundali ze stěny na obecním úřadu portrét prezidenta Václava Klause. Totéž prý učinili i ředitelé některých základních škol. Výzva se prý setkala s výbornou odezvou.

Měli by se připojit všichni, říkají starostové

Prezident má být určitou morální autoritou a jeho portrét na úřadech i školách má dodat těmto institucím větší váhu v očích občanů. Klaus prý ale omilostněním korupčníků ukázal, že touto morální autoritou již být nemůže.

„Je to spontánní protest a chceme, aby se šířil obcemi, školami a státními úřady bez ohledu na to, kdo je vede," tvrdí starosta Želechovic Michal Špendlík.

Vyvěšení obrazu nejvyššího představitele státu na školách a úřadech má v zemi dlouhou tradici, která sahá až k Rakousku-Uhersku. Nenařizuje to žádný zákon, jde o projev dobrovolně vyjádřené úcty lidí k panovníkovi či prezidentovi. Zvyk přešel z monarchie do republiky především díky nesmírné úctě, které se těšil náš první prezident T.G. Masaryk.

Amnestie pomůže desítkám tisíc lidí. Problém je ale v tom, že mezi nimi najdeme i lidi, kteří byli souzeni např. i za podivné privatizační kauzy. Privatizaci přitom odstartoval sám Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…