Šup. A je pryč. Omikron se projevil a Prymula bude jen koukat

03.01.2022 13:07

V lednu se předpokládá, že v Česku převládne varianta omikron, kterou odborníci jako profesor Prymula s napětím sledují a obávají se, zda i při nízké nebezpečnosti nezahltí nemocnice. Na sklonku minulého roku pak byla zveřejněna studie z Jihoafrické republiky, z města, kde byl omikron zachycen poprvé. Epidemie tam vyvrcholila za čtyři týdny. A i v nejhorším byla lůžka v nemocnici obsazená jen napůl oproti poslední vlně. Omikron je podle dat méně nebezpečný i v jiných ohledech.

Šup. A je pryč. Omikron se projevil a Prymula bude jen koukat
Foto: Nemjc.cz/
Popisek: Boxy na oddělení JIP/ ilustrační foto

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29838 lidí
Epidemie koronaviru má svůj počátek v Číně, ovšem varianta omikron pochází z Jihoafrické republiky. Poprvé byla zachycena ve městě Tshwane. A z dat z tohoto města také pochází studie, která analyzuje, jak vážná je varianta omikron oproti minulým.

Porovnává 466 hospitalizací od 21. listopadu minulého roku s 3976 od 4. května 2020. Podle dat byl počet úmrtí i hospitalizací oproti předchozím variantám čtvrtinový. A zatímco průměrná délka hospitalizace u předchozích variant byla 8,8 dne, u Omicronu to byly v průměru 4 dny. Na vrcholu byly hospitalizace stále na poloviční úrovni oproti minulému vrcholu, ovšem věkový průměr byl o deset let nižší.

63 % pacientů mělo tzv. náhodný covid, tedy že byli nejdříve hospitalizováni a teprve následně v nemocnici měli pozitivní test. Oproti minulé vlně také pouze polovina pacientů potřebovala kyslík. Autoři studie konstatují, že vyšší počet případů u omikronu již nesouvisí s nárůstem hospitalizací a úmrtí, jako tomu bylo v předchozích vlnách.

Podle této studie také byla vlna související s omikronem nečekaně rychlá a vyvrcholila už po čtyřech týdnech od svého počátku, tedy 5. prosince. Výzkumníci ve studii také podotkli, že nějakou formu ochrany už mají dvě třetiny obyvatel Tshwane, buď z očkování, nebo z prodělání covidu.

„Rychlost, s jakou omikronová vlna přišla, vyvrcholila a pak opadla je ohromující. Vrchol za čtyři týdny a rychlý pokles za další dva, ve Tshwane je už po omikronu,“ komentoval výsledky Fareed Abdullah z jihoafrické rady pro medicínský výzkum a doplnil, že se jednalo spíše o bleskovou povodeň než vlnu, jak uvádí server The Hill.

Před variantou přitom ve stejný den, ve který byla studie publikována, varoval profesor Prymula. „Vzhledem k tomu, že rychlost šíření je ale několikanásobně vyšší než u varianty delta, tak to může pořád znamenat vysoký počet osob, které budou vyžadovat nemocniční péči,“ řekl a dodal: „Teď zátěž nemocnic postupně klesá, ale zatím nikdo není schopen přesně odhadnout, jak se omikron bude chovat v populaci evropských zemí a jaká zátěž nemocnic bude.“ Za naději označil očkování třetí dávkou vakcíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…