Svatý Václave, čti: Ideály vyměňujete za kus chleba! vynadal redaktor HN Čechům. Kalousek vyplísnil Zemana a otřel se o Duku

28.09.2016 8:11

„Svatý Václave, jsi ještě patronem této země...?!“ ptá se zamyšleně komentátor serveru Ihned.cz Petr Fischer. Ve svém textu ke středečnímu svátku svatého Václava píše, že tento evropský světec je patronem národa, který se vzpírá jeho odkazu. Tím podle Fischera je společná zbožnost místo nekonečných třenic.

Svatý Václave, čti: Ideály vyměňujete za kus chleba! vynadal redaktor HN Čechům. Kalousek vyplísnil Zemana a otřel se o Duku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Právě za to byl ale v Čechách vždy zatracován a nakonec i zabit,“ dodává k tomu komentátor. Právě dnes bychom si to prý měli uvědomit velmi intenzivně, neboť společnost se nachází ve velmi zvláštním rozpoložení.

„Křesťanská tolerance Václavova je tím posledním, co by dnešní společnost chtěla: pomáhat bližním, nešťastníkům z jiných zemí, někomu, kdo potřebuje pomoc. Ne, v tomto ohledu je česká společnost naprosto zbavena Václava,“ píše Fischer. Odkazu národního patrona se tak prý zpronevěřuje i samotný primas Duka, který chce „cizáky v nouzi lustrovat, probírat a třídit“.

Anketa

Ctíte odkaz svatého Václava?

15%
51%
hlasovalo: 4621 lidí

Dnes by Češi podle něj mnohem raději uctívali Václavova bratra Boleslava, jenže tomu brání trapná okolnost, že se jedná o bratrovraha. Každopádně ale prý česká společnost momentálně vykonává zcela opačný pohyb, než by doporučoval svatý Václav.

CELÝ KOMENTÁŘ PETRA FISCHERA

A stejně tak i Masaryk, který podle Petra Fischera neudělal nic jiného, než že „implicitní maximu svatého Václava převedl do konkrétních slov“. Václav Havel pak prý řekl totéž heslem o lásce a nenávisti, dnes tolik vysmívaným.

To všechno prý ukazuje, jak jsme divný národ. Stále prý vykládáme, jak si vážíme našich morálních hrdinů, ale „jde-li o každodennost, klidně tyto ideály ve vteřině vyměníme za relativní bezpečí a propečený kus chleba“.

Ve stejném duchu, jen jadrněji, se na Facebooku vyjádřil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Cestou na kágébáckou konferenci pořádanou Putinovým důvěrníkem Jakuninem, zařazeným na sankční seznam našich spojenců, se Miloš Zeman zastaví ve Staré Boleslavi, na pouti k poctě patrona naší země,“ připomíná znechuceně.

Pak připomněl, že Miloš Zeman nazýval svatého Václava symbolem servility a kolaborace a jeho den „Svátkem ohnuté páteře“. Kalousek by si prý moc přál, aby se národního patrona před prezidentem zastal alespoň kardinál Duka, ví však prý, že to neudělá. „Tak si alespoň tyto náš stát hanobící výroky připomeňme my, až bude zítra kardinál vítat prezidenta u lebky sv. Václava,“ doporučil Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…