Svědek v kauze Rath: Oprava Buštěhradu byla zrežírována dopředu

23.06.2012 11:53

Na světě je další svědectví v případu exhejtmana Davida Ratha. Projektant Jaroslav Felix vypracoval statické zajištění zámku v Buštěhradě pro firmu, která jej chtěla rekonstruovat.

Svědek v kauze Rath: Oprava Buštěhradu byla zrežírována dopředu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Objednávku projektant  dostal o řadu měsíců dříve, než zakázku společnost vyhrála. Informují o tom Lidové noviny. Projektantova výpověď přesně dokládá, že zakázka na opravu zámku byla od počátku podivná.

"Někdy loni z jara se na mě obrátil pracovník Konstruktivy Branko, který měl moji důvěru," řekl serveru Lidovky.cz projektant Jaroslav Felix.  Zástupce firmy projektanta požádal o vypracování studie, kterou mu následně odevzdal.  "Pak se ozval ještě jednou, jestli bych pro ně mohl vypracovat projekt pro stavební povolení. Odevzdal jsem to a tím to pro mě pro tu chvíli skončilo," řekl LN Felix.



Měla to na starosti soukromá firma

O připravovanou rekonstrukci zámku Buštěhrad se tedy nestaralo Rathovo hejtmanství, ale společnost, které tehdy ještě nebyla vybrána jako vítěz tendru. Dva její manažeři - generální ředitel Pavel Drážďanský a obchodní ředitel Tomáš Mladý - byli za zmanipulovanou zakázku umístěni do vyšetřovací vazby. Stejně jako exhejtman David Rath. Toho policie zatkla se sedmi miliony korun.

Podle LN jde o překvapivé svědectví. V únoru minulého roku si totiž středočeské hejtmanství vybralo jinou kancelář.  Společnost Aria ale rekonstrukci zámku v Buštěhradu ohodnotila na "pouhých" 168 milionů korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…