Švédská ekonomika pomocí uprchlíků jen vzkvétá, hlásají tamní ekonomové. Jenže zpráva pro ministerstvo odhalila, že...

28.08.2018 15:58

Podle agentury Bloomberg migranti přicházející do Švédska této severské ekonomice prospívají. Opravdu. Švédští ekonomové tvrdí, že běženci přišli v pravý čas, aby ekonomiku země pořádně povzbudili. Mohou ekonomice přinést asi 540 miliard dolarů. Ale má to háček. Tím háčkem jsou blížící se švédské parlamentní volby...

Švédská ekonomika pomocí uprchlíků jen vzkvétá, hlásají tamní ekonomové. Jenže zpráva pro ministerstvo odhalila, že...
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Švédská ekonomika si podle agentury Bloomberg vede líp než ekonomiky většiny ostatních zemí EU. Jak je to možné? Švédové totiž mají pracovní sílu, která v jiných zemích EU schází - migranty. Ti ekonomice přinesou stovky milionů dolarů.

Relativně světlá ekonomická budoucnost se ale může zadrhnout. Pokud 9. září vyhraje sněmovní volby ve Švédsku krajně pravicová strana Švédští demokraté, zrodí se nová vláda, která bude uplatňovat mnohem tvrdší imigrační politiku. Do této doby země přijala asi 600 tisíc uprchlíků. „Tito uprchlíci a přistěhovalci přišli přesně v pravý čas," uvedl Lars Christensen, ekonom a zakladatel poradenské společnosti Markets & Money Advisory.

V roce 2014 přišel čtyřiatřicetiletý Ismaiel Alkadro, cévní chirurg, který před válkou žil v syrském městě Rakká. Ve městě, které se stalo baštou Islámského státu. Ismaiel Alkadro před nimi utekl a dnes pracuje v jedné ze švédských nemocnic. Do Švédska putoval asi 4 měsíce. Dalších několik měsíců čekal na udělení azylu a během této doby absolvoval kurz švédštiny, aby mohl poté složit lékařské zkoušky a kurz tradičních pracovních zvyklostí ve Švédsku. Ví o dalších lékařích, kteří prchli ze Sýrie. Ti nenašli práci v oboru, ale pracují např. v pizzerii.

Ekonomika eurozóny roste v průměru dvouprocentním tempem. Švédsko se může pochlubit procenty třemi. Uprchlíci získali práci v oblasti IT, ve strojírenských podnicích, ale i v oblasti zdravotnictví a v péči o seniory. Další uprchlíci našli uplatnění jako sběrači ovoce a kuchaři. Řada uprchlíků však práci zatím nemá. V jejich skupině je asi dvacetiprocentní nezaměstnanost.

Pokud švédští demokraté získají 20 nebo více procent, naruší pravděpodobně dosavadní dominanci tradičních stran, což může notně ztížit vznik vlády.

Švédští demokraté k takovémuto výsledku skutečně směřují. V roce 2014 bývalý předseda švédské vlády Fredrik Reinfeldt vyzval své spoluobčany, aby otevřeli uprchlíkům svá srdce. O čtyři roky později se však zdá, že švédská tolerance vůči uprchlíkům ochabuje. Mnozí lidé mají za to, že právě díky uprchlíkům roste ve Švédku násilná trestná činnost a lidé mají strach o svou bezpečnost.

Olej do ohně přilila jiná zpráva určená pro švédské Ministerstvo financí, podle které budou na část uprchlíků Švédové platit celý život. Jde asi o 74 tisíc švédských korun rok co rok, v přepočtu asi 185 tisíc českých korun. Podle této zprávy mnozí migranti nemají potřebné vzdělání, takže pro švédské zaměstnavatele nebudou mít valnou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…