Švédská rozvědka na fotu ukázala údajnou ruskou agresi ve vzduchu

03.10.2014 23:11

Švédská tajná služba zveřejnila fotografii ruské stíhačky v bezprostřední blízkosti švédského průzkumného letounu. Incident podle rozvědky svědčí o rostoucí ruské agresi v mezinárodním vzdušném prostoru, napsal dnes portál The Local.

Švédská rozvědka na fotu ukázala údajnou ruskou agresi ve vzduchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

"Nemůžeme upřesnit, kdy a kde se to stalo, můžeme jen říci, že je to příklad chování, na které jsme dříve nebyli zvyklí," uvedla Švédská radiová služba (FRA), která je jedním z největších rozvědných orgánů této skandinávské země. FRA má na starosti elektronickou výzvědnou činnost.

"Tato fotka je jen jedním příkladem, máme jich ale dost, abychom dokázali odlišný trend oproti minulosti," dodala FRA s tím, že ruské vojenské letectvo je v současné době agresivnější než kdy dříve. Těsné přiblížení ruského stroje považuje FRA za "neobvyklou provokaci".

Rusko prý provokuje

Na fotografii je ruský přepadový stíhací letoun Su-27, který je jen několik metrů od švédského průzkumného letadla. Dobře viditelná je také výzbroj, kterou ruská stíhačka nese v podvěsu. Obdobné pozorovací lety jsou podle The Local běžnou praxí v rámci ochrany švédského území.

Švédsko, stejně jako sousední Finsko, v posledních měsících zaznamenalo řadu případů, kdy ruské vojenské letectvo narušilo jeho vzdušný prostor. Zářijový incident, při kterém dva ruské stroje pronikly do švédského vzdušného prostoru, skončil formálním protestem, který Stockholm předal ruskému velvyslanci. Už v srpnu kritizoval Moskvu finský premiér Alexander Stubb, který Rusko obvinil z provokací.

Také v minulosti docházelo pravidelně k narušení vzdušného prostoru ruským letectvem, nyní jsou ale tyto případy ostřeji sledovány kvůli krizi na Ukrajině. Například loni se do médií dostala zpráva, že ruské letectvo uskutečnilo během Velikonoc simulovaný útok na Stockholm, na který švédské vzdušné síly nedokázaly včas reagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…