Švédsko nemá nouzový stav, omezení jsou spíše doporučením. Honzejk, Pehe a Šafr srovnávají s Českem. Budou zase padat omluvy?

28.03.2020 16:59

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a politolog Jiří Pehe se zamysleli nad koronavirovu krizí v Česku a nabídli srovnání se Švédskem. Ozval se i šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr. Ten zdůraznil, že restriktivní omezování pohybu nemusí být všelék na koronavirovou pandemii a prý je důležité, aby to lidi věděli.

Švédsko nemá nouzový stav, omezení jsou spíše doporučením. Honzejk, Pehe a Šafr srovnávají s Českem. Budou zase padat omluvy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Nad celým Českem byla vyhlášena karanténa, jsou zavřeny restaurace, hospody, většina obchodů a v některých městech je omezená veřejná doprava. Naproti tomu ve Švédsku jsou restaurace i obchody otevřené, doprava funguje bez omezení a lidem je jen doporučeno, aby dodržovali základní hygienická pravidla a aby byli obezřetní.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk si položil otázku, zda Švédsko jednou za tento svůj přístup zaplatí?

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí
„Zajímavé je Švédsko. Nouzový stav nemají, omezení jsou v rovině doporučení, jen od zítřka zákaz shromáždění nad 50 lidí. Počet případů přes 3000, u nás 2500. Mrtvých SWE 100 (začalo to u nich dřív). Čím to? Netestují? Dělají tragickou chybu?“

Politolog Jiří Pehe v diskusi dodal, že Švédsku se daří spravovat věci veřejné a jeho přístup budeme jednou studovat.

Ozval se také Pavel Šafr. „Je velmi důležité ukazovat, že restrikce nejsou žádný všelék,“ konstatoval.

Petr Honzejk uvažuje, jak koronavirovou pandemii zvládá Švédsko

Ještě v únoru Honzejk v souvislosti s koronavirem tvrdil, že není třeba podléhat panice. O pár dní později uznal, že má hodně másla na hlavě a omlouval se. Domníval se prý, že stát vedený jedním z nejbohatších Čechů dokáže včas zajistit přiměřené množství ochranných pomůcek, když je Babiš už sedm let členem vlády a poslední tři roky dokonce premiérem. V posledních třech letech byl na trhu dostatek ochranných prostředků, které bylo možné koupit za běžné ceny.

Komentátor Deníku N Jan Moláček prohlašoval, že Češi se v roce 2015 báli uprchlíků, jenže ti k nám ve větším počtu nedorazili. A naznačoval, že s koronavirem to bude podobné. Jenže není. A dokonce i sám Jan Moláček uznal, že šlápl vedle.

„Koukám, že se Češi rozhodli zopakovat svoje parádní číslo z roku 2015‚ ‚podělali jsme se z uprchlíků bez uprchlíků‘, tentokrát ve verzi koronavirus,“ napsal na konci února Moláček. A 1. března byl v České republice pozitivně testován první koronavirový pacient.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…