Švédsko se s uprchlíky tak snažilo, ale stejně dostalo vyhubováno

09.06.2016 12:31

Švédsko sice v loňském roce přijalo v poměru k počtu obyvatel nejvíce uprchlíků z celé Evropy, ale přesto se stalo terčem kritiky Human Rights Watch (HRW). Mezinárodní lidskoprávní organizace Švédsku vyčítá příliš dlouhé čekají lhůty na vyřízení žádostí o azyl a také nedostatečnou psychologickou péči pro nezletilé uprchlíky.

Švédsko se s uprchlíky tak snažilo, ale stejně dostalo vyhubováno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

V loňském roce Švédsko přijalo více než 35 000 nezletilých uprchlíků bez doprovodu dospělého. Většina z nich podle zjištění Human Rights Watch pochází z Afghánistánu, Sýrie, Somálska, Eritreje, Iráku a Etiopie. Přibližně polovina z nich je mladší patnácti let a jen 2847 těchto uprchlíků je ženského pohlaví. Ač HRW ve své zprávě připouští, že švédské zákony jsou obecně v souladu s mezinárodními normami, přesto je prý stále co zlepšovat.

„Nicméně masivní příchod desítek tisíc lidí dostal švédský imigrační systém pod značný tlak. Z našeho výzkumu prováděného mezi 25. lednem a 8. únorem letošního roku vyplývá, že se mnoha dětem nedostává dostatečné péče a pozornosti, na které mají nárok,“ píše ve dnes zveřejněné zprávě mezinárodní lidskoprávní organizace a upozorňuje zejména na dlouhé čekací lhůty při vyřizování žádostí o azyl a nevhodné podmínky v ubytovacích zařízených.

Celý text v angličtině je ZDE.

Human Rights Watch vyčítá švédským úřadům konkrétně skutečnost, že jsou dívky často ubytovány společně s chlapci. Vedle toho se prý značně liší úroveň odbornosti personálu, který působí v dětských uprchlických centrech. „Problémem je rovněž samotný opatrovnický systém. Děti musí dlouho čekat, než je jmenován jejich opatrovník, což jim znesnadňuje přístup ke vzdělání, informacím a další podpoře,“ kritizuje HRW.

Švédská vláda podle HRW nepodniká dostatečné kroky k tomu, aby zajistila při nakládání s dětskými uprchlíky patřičný dohled. „Neexistuje žádná národní agentura, která by měla za povinnost monitorovat schůzky dětí s jejich opatrovníky, ubytovací podmínky, zdravotní péči nebo hodnotila sociální pracovníky. Jak nám sdělila vládní agentura Socialstyrelsen, tyto údaje nemá k dispozici, nicméně již vládě doporučila přiřadit dětským žadatelům identifikační čísla pro účely sledování těchto informací.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…