Svérázná integrace imigrantů v Rakousku: Do dětské čítanky dali obrázek mešity, kostel ale „korektně“ opomněli

01.04.2017 20:11

V zemích s početnější muslimskou komunitou je velkým tématem integrace jejích příslušníků do většinové společnosti. Jak ovšem ukazuje případ z Rakouska, občas se spíš zdá, že se snaží většinová společnost integrovat mezi muslimy.

Svérázná integrace imigrantů v Rakousku: Do dětské čítanky dali obrázek mešity, kostel ale „korektně“ opomněli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Rakouští Svobodní, německá AfD či nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse sbírají body u voličů právě proto, že upozorňují na až přílišné ustupování vlád a úřadů západních zemí vůči muslimům. Zdá se, že šokující rakouská učebnice pro základní školy „Lesen mit Sinn“ jim dává za pravdu. Jak píše deník Kronen Zeitung, rodiče dětí, které používají tuto učebnici ve škole, si stěžují, že na jednom z obrázků je vyobrazena vedle nemocnice, banky či školy mešita. Ovšem obrázek kostela zde chybí.

Mnozí se domnívají, že autoři učebnice chtěli vyjít vstříc muslimům. Příslušníci muslimské komunity nijak nezastírají, že vyobrazení křesťanských symbolů je zneklidňuje a některé dokonce uráží. A aby toho nebylo málo, tak u obrázku navíc autoři učebnice používají muslimské jméno „Mehmet“. Pro z velké míry věřící Rakušany je nepochopitelné, že v učebnici byl opomenut symbol křesťanství, kdežto mešita zde nechybí.

Vídenští radní však dávají od celé záležitosti ruce pryč a na dotaz deníku Kronen Zeitung odpověděli, že oni sami nemají na obsah učebnic pro základní školy žádný vliv. „Za učebnice zodpovídá jedině ministerstvo školství a nikoli školní rada,“ cituje deník odpověď radních s tím, že ministerstvo školství na žádost redakce o vysvětlení nereagovalo. Ovšem náměstek vídeňského starosty Johann Gudenus svoji reakci deníku poskytl.

„Dětem takový obrázek jasně sugeruje, že klíčové jsou pro naše město mešity a nikoli kostely. Potom se nesmíme divit, že integrace prostě a jednoduše nefunguje,“ zlobí se člen rakouských Svobodných. Celá záležitost má ještě další rozměr. Rakousko a zejména Vídeň a další větší města se potýkají s dramaticky se zvyšujícím počtem dětí ve školkách a školách, pro které není němčina mateřským jazykem.

Jak informovaly již  loni v únoru ParlamentníListy.cz, podíl takových dětí tvoří v celé zemi přibližně dvacet procent a v samotné Vídni dokonce téměř polovinu. Podle dostupných údajů tvoří obyvatelé Vídně narození v zahraničí asi třetinu populace. Ve vídeňských školkách není němčina mateřským jazykem dokonce 60 % dětí a jak se ukázalo z průzkumu, 47,5 % školáků přiznalo, že doma s rodiči nemluví německy. Od toho se následně odvíjejí neúspěchy dětí přistěhovalců při dalších studiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…