Svérázné hospodaření státních fondů. Ztráty za miliony a natažené ruce

13.08.2012 8:58

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu neplní některé státní fondy své poslání a proto by bylo vhodné uvažovat o jejich sloučení, případně úplném zrušení. Problematický je zejména Státní fond kultury. Ale rovněž Státní fond životního prostředí, fond na podporu kinematografie a fond rozvoje bydlení.

Svérázné hospodaření státních fondů. Ztráty za miliony a natažené ruce
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

„Například Státní fond kultury už od roku 2006 neposkytl ani jedinou dotaci na kulturní projekty,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková. Ani další fondy však nefungují optimálně. „Neuspokojivé fungování státních fondů z části pramení z obecnosti zákonů, kterými byly jednotlivé fondy zřízeny,“ píše se v tiskové zprávě NKÚ. Fondy prý nekladou důraz na zajištění dostatečných příjmů, a tak musejí spoléhat na dotace státu, které přitom mají být jen mimořádnou výpomocí.

Pokud zůstanou fondy zachovány, měly by být zásadně přehodnoceny zřizovací předpisy, posouzeno zajištění vlastních zdrojů a zajištěna kontrola.

Kontrola kromě toho zjistila řadu pochybení v hospodaření fondů. Fond životního prostředí například nedokázal dohledat mobilní telefony, notebooky a další vybavení v celkové výši 2,8 milionu. Věci následně odepsal jako ztracené, aniž by situaci jakkoliv řešil.


 

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…