Svět se s Trumpem vrací do normálu a realismu, sleduje Alexandr Tomský

02.03.2017 16:37

O návratu amerického prezidenta Donalda Trumpa k realismu se rozepsal politolog a nakladatel Alexandr Tomský na serveru PravýBřeh.cz.

Svět se s Trumpem vrací do normálu a realismu, sleduje Alexandr Tomský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

„S Donaldem Trumpem přichází konec Pax Americana. Vracíme se k systému národních států,“ uvedl ve svém článku Tomský. Zároveň dodal, že ačkoliv se Trump ostře vymezil proti ideologii svého předchůdce Baracka Obamy, v názoru na úlohu Ameriky ve světě mají oba mnoho společného.

„Každý po svém totiž představuje ústup z role globálního garanta světového pořádku, jež vycházela z osvícenské politické víry v důstojnost člověka, vládu zákona, demokracii a kult jednotného lidstva,“ zmínil.

Následně uvedl, že Američané se mýlí, domnívají-li se, že stačí kdekoli zavést liberální demokracii, jako by neexistovaly hlubší kulturní předpoklady, jež by takový vývoj umožnily. A udělal i exkurzi do historie.

Původní text ZDE.

„Britští osídlenci v Americe založili protestantskou kolonii, jež až do šedesátých let z mnoha etnik úspěšně vytvářela nesmírně pracovitý a jednotný národ. A paradoxně tehdy, když se tento model začal pod ideologií multikulturalismu rozpadat, získali Američané představu, že jsou předvojem jednotného lidstva a mají šířit demokracii po světě,“ zmínil Tomský s tím, že až do druhé světové války se Američané spokojili s pasivní zahraniční politikou.

„Jejich víru, že jsou nástrojem Prozřetelnosti, ale potvrdilo vítězství nad nacismem i následná nebývalá prosperita. Nebezpečí komunistické světovlády pak způsobilo, že se americká politická třída odhodlala přijmout globální roli. Tradiční zdrženlivost vzala za své a Spojené státy založily NATO a další organizace na obranu západního světového pořádku,“ dodal.

Trumpovo vítězství nad úvěrovou krizí zdiskreditovaným kosmopolitním establishmentem je podle jeho slov popřením misijního poslání Ameriky. „Přednost teď má mít starost o domov. Velikost Ameriky se po čase neměří angažováním ve světě, ale spočívá v tom, zajistit doma dobrý život všem svým občanům. Obama to zkoušel sociální politikou dotací, Trump usiluje o politiku obchodní – mírné daně a regulace a částečná ochrana národního trhu. Prezident je přesvědčen, že v roli mezinárodního policajta i ve světovém obchodním systému Amerika těžce prodělávala,“ uzavřel se slovy, že Trump však uznává národy, hranice a suverenitu států, což je návratem k realismu, jenž se pod vlivem kultu lidstva už začal hroutit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…