Svět se taktak vyhnul katastrofě. Ruská armáda míří k další jaderné elektrárně, ze Západu zní varování

05.03.2022 7:20

Ruská agrese vůči Ukrajině pokračuje desátý den. Přístavní město Mariupol prosí ruskou armádu, aby přestala s genocidou obyvatel města a nechala odejít civilisty. „Jsme ničeni jako národ. Toto je genocida ukrajinského lidu,“ uvedla městská rada v prohlášení. V Bělehradě mezitím proběhla velká demonstrace na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zahraniční novináři raději opouštějí Rusko. Nově jim za pravdivé informování o válce na Ukrajině hrozí až 15 let vězení.

Svět se taktak vyhnul katastrofě. Ruská armáda míří k další jaderné elektrárně, ze Západu zní varování
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

Prezident Vladimir Putin 24. února nařídil ruským vojákům zahájit invazi na Ukrajinu. Ukrajina se okupantům hrdinně brání, ale ruští agresoři i tak postupují. V kleštích již třetí den drží přístavní město Mariupol, kde žije asi 450 tisíc lidí. Ale ve městě není k dispozici elektřina ani pitná voda. Ruské dělostřelectvo a další technika město zničily. Starosta Mariupolu Vadym Boječenko volá po vytvoření humanitárních koridorů, ve kterých by ze zničeného města mohli odejít civilisté. Ve městě prý v podstatě už vypukla humanitární katastrofa.

„Mariupol zůstává pod palbou. Ženy, děti a staří lidé trpí. Jsme ničeni jako národ. Toto je genocida ukrajinského lidu,“ uvedla městská rada v prohlášení.

Na její prohlášení upozornila agentura Reuters.

Příbuzní lidí, kteří jsou stále ve městě, řekli agentuře Reuters, že kvůli výpadku proudu neslyšeli o svých blízkých a zoufale touží po nových zprávách.

„Teď jsou v samém centru války a já jsem od nich daleko a nemohu jim pomoci," řekl třicetiletý řidič Dmitrij, který těsně před vypuknutím války odcestoval za prací do zahraničí a nechal manželku a malého syna v Mariupolu. „Všichni jsme žili poklidným životem, pracovali, studovali, plánovali, až se život obrátil úplně naruby.“

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím podepsal zákon, který na území Ruska nařizuje informovat o válce na Ukrajině jen tak, jak si to žádá státní moc. V případě, že by kdokoli včetně zahraničních novinářů chtěl informovat jinak a psát např. o dětských obětech ruské agrese, hrozí mu až 15 let vězení. Své působení v Rusku proto na čas přerušila BBC, agentura Bloomberg a CNN.

Upozornila na to BBC.

V srbském hlavním městě Bělehradě se konala demonstrace na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Na akci se sešly asi 4 tisíce lidí, kteří nesli obří ruské vlajky a fotky prezidenta Putina. Provolávali slávu Srbsku i Rusku a označovali oba národy za „bratrské“.

Ruská armáda míří k další ukrajinské jaderné elektrárně, poblíž města Južnoukrajinsk přibližně 350 kilometrů od Kyjeva, kterou se pravděpodobně chystají obsadit. Stejně jako obsadili největší ukrajinskou jadernou elektrárnu  v záporožské oblasti. USA varují, že opět hrozí nukleární katastrofa. Pokud bude ruská armáda ostřelovat elektrárnu na jihu Ukrajiny stejně, jak ostřelovala tu záporožskou.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová prohlásila, že svět se po ruském útoku na záporožskou jadernou elektrárnu „taktak vyhnul katastrofě“. „ A toto bezprostřední nebezpečí pokračuje. Mezinárodní společenství musí jednomyslně požadovat od ruských sil, aby zastavily svůj nebezpečný útok,“ uvedla.

Český server iDNES.cz připomněl, že ruská armáda obsadila také černobylskou elektrárnu a drží tam místní ukrajinské pracovníky jako rukojmí, aby dál monitorovali radiační situaci. Již desátý den se střídají na směny v dohledu nad místem černobylské katastrofy, a jejich situace začíná být humanitárně katastrofální.

Ukrajinský novinář Ilija Ponomarenko na twitteru uveřejnil video dronu, který zachytil válečnou zkázu napáchanou ruskými okupanty v obci Borodyanka ležící na cestě ke Kyjevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…