Svět volá po tom, aby ho vedly USA s EU! Zásadní projev Johna McCaina

27.03.2017 12:30

Válečný veterán z Vietnamu a republikánský senátor John McCain vystoupil na Bruselském fóru, které pořádal americký think-tank German Marshall Fund. Podpořil mj. Evropskou unii a pustil se do „kriminálníků z KGB“. Sdělil též, že dle jeho úsudku svět volá po tom, aby ho vedly Spojené státy s Evropskou unií.

Svět volá po tom, aby ho vedly USA s EU! Zásadní projev Johna McCaina
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Někdejší neúspěšný prezidentský kandidát ve svém projevu mimo jiné konstatoval, že celý svět volá po opětovném převzetí otěží Spojených států a Evropy. „Ve světle všech událostí nemůžeme jen lamentovat a stát stranou. Musíme se mnohem více zapojit do celosvětového dění,“ burcoval loni osmdesátiletý McCain, který vedle toho horoval pro větší spolupráci mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

„Věřím v Evropskou unii,“ řekl dále McCain v rozporu se slovy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v lednu konstatoval, že „vystoupit z Evropské unie bylo ze strany Velké Británie velmi rozumné“. Ačkoli je McCain rovněž republikán, zastává v tomto směru zcela opačné názory. „EU je pro Spojené státy jednou z nejdůležitějších aliancí. Evropská unie a NATO jsou dvě klíčové organizace, které zajišťovaly mír v posledních sedmdesáti letech.“

Anketa

Dělají lidovci dobře, když vytvářejí volební koalici s Gazdíkovým hnutím Starostové a nezávislí?

24%
hlasovalo: 3215 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Aby té chvály nebylo až příliš, pustil se McCain aspoň do letmé konstruktivní kritiky EU, když hovořil o jejím přebujelém byrokratickém aparátu. „Brusel je ovládán až příliš velkým množstvím byrokracie, ale tento problém se v celosvětovém měřítku zdaleka netýká jen EU,“ pokračoval McCain ve smířlivém tónu, ve kterém setrval, i když přišla řeč na samotný brexit. „Nedokážu odhadnout, jaký efekt bude brexit mít a jestli to znamená začátek konce pro EU.“

Přes setrvalou kritiku Donalda Trumpa McCain podpořil amerického prezidenta v jeho názoru, že by měly členské státy NATO zvýšit své příspěvky na obranu. Připustil rovněž, že od prezidentských voleb se osobně s Trumpem nesetkal. „Je ještě příliš brzy na jeho hodnocení. Nicméně by mě zajímalo, komu nejvíc naslouchá a kdo stojí za jeho tweety v šest hodin ráno,“ ironizoval McCain zálibu Trumpa v Twitteru, kde si americký prezident často nebere žádné servítky.

Na druhou stranu se McCain postavil za Trumpa v otázce údajně přílišného vlivu Ruska na dění v Bílém domě. „S tím bych si nedělal starosti. Horší je podle mě vliv Ruska na samotné prezidentské volby. Byť já osobně jsem zatím neviděl žádné důkazy, které by něco takového potvrzovaly. Nicméně Putin má Krym, je na Ukrajině a chce Pobaltí. Vážení, pro Putina pracují kriminálníci z KGB. Ale i přesto nevidím nic špatného na tom, jestli se s ním Trump setká,“ uzavřel McCain.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…