Světlana Witowská promluvila o ČT a o její kritice

21.06.2018 11:21

„Dělají si ze mě legraci,“ myslela si Světlana Witowská, když jí nadřízení řekli, že bude moderovat debatu Zemana s Drahošem. Bála se, že se nezavděčí nikomu a lidé po ní plivnou. Moderátorka slavné debaty poskytla rozhovor magazínu MF Dnes.

Světlana Witowská promluvila o ČT a o její kritice
Foto: Repro ČT
Popisek: Světlana Witowská

Světlana Witowská je česká novinářka a moderátorka. Za svůj život vystřídala mnoho médií, prošla agenturou ČTK a MF Dnes, pak nastoupila do České televize. Mezi lety 2005 až 2010 moderovala zpravodajství na Primě a potom se vrátila zpátky do ČT.

Anketa

Je morální ospravedlnění pro odsun sudetských Němců z ČSR po roce 1945?

95%
5%
hlasovalo: 15669 lidí

První věc, kterou spolu řešili, bylo, zda si na ni politici více dovolovali. Witowská přiznala, že ano, ale že jejich taktiky už dobře zná. Jedním z těch, kteří byli přehnaně familiární, byl třeba Babišův muž číslo dvě, Jaroslav Faltýnek. „Když mě asi potřetí oslovil Světlano, předem jsem ho varovala, že jestli se to bude opakovat, vrátím mu to,“ svěřila svou zkušenost Witowská. Když neposlechl, řekla mu: „Pane Jaroslave, pojďme si neříkat křestními jmény a vraťme se k Čapímu hnízdu.“

Podle Witowské takové chování není z nějaké nevychovanosti, ale je to trik, který se politici učí, aby vyvedli moderátory z míry. „Klasická podpásovka,“ hodnotí Witowská. Další oblíbenou taktikou je podle moderátorky neodpovídat na otázky. Musí je pak usměrňovat, štěkat na ně a u diváka je pak za tu špatnou. „Ale když dám třikrát stejnou otázku a ani potřetí nedostanu odpověď, co jiného mám už dělat?“ povzdechla si.

Dále se řešilo téma nezávislosti České televize. Witowská prý nikdy nezažila žádné ovlivňování zpráv. Pokud jde o petice, které se objevily proti vedení a pak na jeho podporu, moderátorka tvrdí, že o nich nic neví, ale mrzí ji, že celá záležitost skončila odchodem Daniely Drtinové. Ale v ČT se jí prý v posledních letech dýchá svobodně.

Když jde o hosty z politických stran, vedou si údajně v České televizi pečlivou statistiku, kolik a ze které strany zvou. Včetně záznamů, kdo odmítl. Proto zvou politiky i e-mailem, aby měli pevný důkaz. Pokud si politici myslí, že Česká televize je zaujatá, je to prý z osobních důvodů. Myslí si totiž, že oni sami jsou v televizi málo.

Jako další dostala Witowská otázku na svou slavnou debatu, po které ji někteří chtěli poslat na Hrad místo obou kandidátů. Když jí zavolali nadřízení, aby debatu moderovala, myslela si, že si dělají legraci. Čekala totiž, že se budou bavit o její roli v Událostech a Událostech a komentářích. Svůj výkon prý nikdy nenašla odvahu si pustit.

Z chvály, kterou na ni všichni pěli, byla překvapená. Prý i Miloš Zeman byl překvapen z její objektivnosti. Na to Witowská dodává, že neví, co panu prezidentovi prezentují jako vysílání ČT, prý je takhle objektivní pořád. Pochválil ji i její bývalý manžel Robert Záruba a jeho partnerka Nora Fridrichová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…