Světlo naděje po rusko-ukrajinské schůzce delegací. Přítomen Abramovič. Padly podmínky

29.03.2022 16:52

Během úterních jednání o ukončení války na Ukrajině navrhla dnes ukrajinská delegace té ruské systém garancí bezpečnosti, neutrální status a budoucí rozhovory o Krymu. Ruská strana pak schůzku vyjednavačů označila za konstruktivní. Návrhy Kyjeva by nyní měly být předány ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Píše to server iDNES.cz.

Světlo naděje po rusko-ukrajinské schůzce delegací. Přítomen Abramovič. Padly podmínky
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Nejvýznamnější pokrok. Tak označuje turecká diplomacie dnešní mírové rozhovory mezi ukrajinskou a ruskou delegací, jež už v Istanbulu nebudou pokračovat druhým dnem. Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij nyní bude o ukrajinských návrzích informovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinská strana už dokonce hovoří o tom, že by bylo možné svolat schůzku prezidenta Volodymyra Zelenského a právě Putina.  

Ukrajinští vyjednavači však neopomínají zdůraznit nutnost referenda, v němž by Ukrajinci měli dohodu s Ruskem případně schválit a až následně by měla být uzavřena. Apelují pak také na to, že musí nastat naprostý mír v jejich zemi. 

Jednání přitom podle agentur začala chladně, kdy si vyjednavači nepodali ruce. Schůzky se prý zúčastnil i ruský podnikatel Roman Abramovič, který však není oficiálním členem ruské delegace. S jeho zapojením do rozhovorů však podle Kremlu souhlasí obě strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…