Světová anomálie, říká Polčák. Nemůžeme kontrolovat, kam dáváme peníze

18.02.2012 14:10

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nemůže kontrolovat hospodaření státních podniků, navzdory tomu, že pracují přibližně se třetinou státního rozpočtu a zpravidla nedodržují zákonem uloženou povinnost zveřejňovat účetní uzávěrky. Zákon, který by to umožnil, ve sněmovně vázne. Jeho zpravodajem je Stanislav Polčák z TOP 09.

Světová anomálie, říká Polčák. Nemůžeme kontrolovat, kam dáváme peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

"Ta norma je potřebná," řekl Polčák v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. "Já si pořád myslím, že třeba České dráhy jsou subjektem, který hospodaří se značnou částí veřejného majetku, a že by tudíž NKÚ měl mít možnost kontrolovat, jak s ním nakládá. V devadesátých letech tuto možnost měl, dneska ji nemá.  Domnívám se, že pokud tyto subjekty mají už dnes podle zákona o svobodném přístupu k informacím informační povinnost, tak by bylo vhodné, aby tam někdo prováděl kontroly finančních toků a to namátkové v rámci kontrolních plánů NKÚ."

Zavázali se k tomu v koaliční smlouvě a teď se jim nechce

Proti zákonu je zejména ODS a nezíská-li koalice souhlas více než půlky ministrů ODS, nedá se návrh považovat za koaliční. Absence podobné možnosti v českém zákonodárství je raritou. "V okolních státech platící úpravy jsou přísnější, než ta, kterou navrhujeme my," podotkl Polčák. A navíc je i v koaliční dohodě sekce o větších pravomocech NKÚ.

Konkrétně se tam píše: "Předložíme novelu Ústavy a novelu zákona o NKÚ, které umožní kontrolu nakládání s majetkem územních samospráv a dalších veřejnoprávních korporací. Navrhneme způsob kontroly nakládaní s majetkem právnických osob ovládaných státem nebo územními samosprávnými celky."

Přišlo by se na to, že ČEZ sponzoruje partaje

Podle Polčáka může mít pravdu šéf jeho strany Karel Schwarzenberg, který řekl, že se velké státní podniky nesmějí kontrolovat, jinak by se přišlo na to, že např. ČEZ sponzoruje politické strany.

"Ta otázka se nabízí," reagoval Polčák. "Podle mého názoru ten odpor nemá racionální argumenty ani oporu v koaliční smlouvě. A najednou je stažen z projednávání zákon, který měl být dávno schválen.  To vyvolává obavy, jestli pan Schwarzenberg neměl pravdu. Já si myslím, že ano, důkazy na to ale nemám."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…