Světovláda je nerealizovatelná iluze, vzkazuje Protiproud Bilderbergu

09.06.2013 13:35

Skupina světových elit Bilderberg se o víkendu sešla ve Watfordu u Londýna. Server Petra Hájka dal při této příležitosti prostor pro článek historika a publicista Radomíra Malého, který se dlouhodobě zabývá termínem světovláda.

Světovláda je nerealizovatelná iluze, vzkazuje Protiproud Bilderbergu
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Malý v úvodu připomíná, že snahy o sjednocení světa pod jednou vládou existovaly už od nepaměti. Byly adekvátní stupni poznání světa.

V minulosti moc nad světem udržovala síla zbraní nebo obratná diplomacie

Alexandr Makedonský za svět pokládat oblast Středozemního moře a území sahající od Malé Asie po Indii. Římští císařové udržovali světovládu nad tehdejšími známými částmi planety, tedy Evropou, severní Afrikou a částí asijského kontinentu.

Vždy šlo o konkrétní pozemskou sílu, vojenskou moc, která usilovala prosadit cíl silou zbraní nebo obratností diplomacie. Světovláda je tedy udržována buď násilím nebo politickou vychytralostí.

Podle židovské nauky by byl světovládcem Bůh anebo jeho vyslanec na zemi

Jinak je tomu v Bibli. Podle Malého termín „šalom“ neznamená pouze světovládu vyvoleného národa, ale i jednotu ve víře a mravech. Vládcem a pánem známého světa je Bůh či jeho vyslanec – Mesiáš, který má za úkol vysvobodit Izrael z cizích područí a ustanovit mesiášské království na celé zemi.

Pilířem této jednoty světa je síla monoteistické víry. Mesiášský nárok židovského národa ale zkorigovalo křesťanství. S jeho příchodem padla idea světovlády, protože křesťanská teologie a filosofie považuje světovládu ve smyslu teorie o absolutně dokonalé společnosti na této zemi za neuskutečnitelnou. Světovláda v tomto pojetí bude identická s Božím královstvím na nebi.

Světovládné vize nejsou funkční

Žádná ze světovládných vizí se neprosadila, nikomu se nepodařilo ovládnout celý svět a vytvořit jednotnou světovou říši. I utopické představy o dokonalé společnosti se ukázaly jako nefunkční, ale svým způsobem i nebezpečné.

Světovláda je podle Malého nerealizovatelnou iluzí. Jsou zde problémy vyplývající z růzností náboženských, kulturních a civilizačních systémů, které lidstvo v dějinách vytvořilo. Teoreticky by sice byla možná tolerance všech směrů – náboženských, filozofických a jiných – nicméně v praxi to je neproveditelné.

Celý text Radomíra Malého čtěte ZDE
 

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…