Světoznámý ekonom Roubini: Hrozí tvrdé přistání jedné velmoci

04.04.2014 12:13

Světoznámý ekonom, profesor na newyorské univerzitě Nouriel Roubini ve svém rozsáhlém příspěvku, který otiskly i české Hospodářské noviny píše o tom, jak se mění globální rizika. V úvodu jmenuje šest z nich, která byla v centru pozornosti celého světa ještě před rokem či dvěma. Ačkoli se tato rizika už zmírnila, objevují se nová. Investoři by proto podle ekonoma neměli propadat příliš dobré náladě.

Světoznámý ekonom Roubini: Hrozí tvrdé přistání jedné velmoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ekonom světového věhlasu Nouriel Roubini jmenuje v úvodu svého komentáře pro HN šest hlavních světových ekonomických, finančních a geopolitických rizik, která už nyní mají nižší pravděpodobnost. Patří sem rozpad eurozóny, fiskální krize ve Spojených státech, krize veřejného dluhu v Japonsku, deflace v mnoha vyspělých ekonomikách, válka mezi Izraelem a Íránem kvůli údajnému směřování Íránu k jaderným zbraním a širší rozklad regionálního řádu na Středním východě.

Roubini ale nehodlá být přílišným optimistou. „Zhoršení některých z těchto krizí a konfliktů by však samozřejmě mohlo vyvolat opětovné obavy o energetickou bezpečnost," varuje. A ještě důležitější je to, že zatímco rizika posledních let opadají, další rizika sílí.

Objevují se nová rizika, která by mohla eskalovat

V prvé řadě je tu podle ekonoma riziko „tvrdého přistání" v Číně. Posun rovnováhy růstu od fixních investic směrem k soukromé spotřebě probíhá příliš pomalu. To prý pak vede k dalším špatným aktivům a nesplaceným půjčkám. „Do příštího roku už možná před Čínou nebude prostor, kam by přetrvávající potíže hrnula," upozorňuje Roubini.

Dále zmiňuje riziko politických chyb, kterých se prý může dopustit Federální rezervní systém USA. Ten by prý od nulových sazeb mohl ustoupit příliš pozdě, čímž by zapříčinil vznik dalšího boomu cen aktiv - a nakonec jejich krach.

Další hrozbou je zhoršení krizí na některých křehkých rozvíjejících se trzích, které navíc mnohdy čelí politickým a volebním rizikům. Ekonom upozorňuje rovněž na vážné riziko, že současný konflikt na Ukrajině vyústí ve druhou studenou válku, potažmo i válku horkou. A konečně, existuje prý také riziko, že by až do otevřeného vojenského střetu mohly eskalovat asijské teritoriální neshody, v prvé řadě podle profesora mezi Čínou a Japonskem.

Pozor na nemilé překvapení

Nouriel Roubini proto varuje před příliš dobrou náladou, kterou si uchovávají finanční trhy. „Investoři mohou mít pravdu, že se tato rizika ve své nejvážnější podobě nezhmotní, nebo že je uvolněné měnové politiky ve vyspělých ekonomikách a pokračující oživení potlačí. Avšak možná že si investoři jen namlouvají, že pravděpodobnost těchto rizik je nízká - a mohou tedy být nemile překvapeni, až se jedno nebo hned několik rizik projeví," vzkazuje ekonom.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…