Švihlíková v ČT: Plán obnovy? Dobývači renty zablikali ušima. Nejnebezpečnější lidé? Ti za oponou, někoho sponzorují

19.07.2021 20:05

Evropská komise schválila Česku plán obnovy. Příslib 180 miliard korun nám přijela osobně předat šéfka Komise Ursula von der Leyenová. Má to však jeden háček, aby stát dostal celou částku, musejí úřady zabránit střetu zájmů. „Dobývači renty už hledají možnosti, jak si vytvářet pravidla sobě na míru, považuji to za strašně nebezpečné pro demokracii,“ sdělila v Interview ČT24 v obavách ekonomka Ilona Švihlíková, že mohou přijít nebezpečné legislativní změny.

Švihlíková v ČT: Plán obnovy? Dobývači renty zablikali ušima. Nejnebezpečnější lidé? Ti za oponou, někoho sponzorují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Peníze plánu obnovy mají jít podle premiéra Babiše na lepší úřady a zdravotnictví. V plánu je například onkologické centrum za deset miliard, modernější železnice, odolnější lesy nebo digitalizované úřady a firmy.

České úřady však musejí podle Bruselu vyloučit – obecně řečeno – střety zájmů, aby země dostala celou částku 180 miliard korun. Podle ekonomky může být kontroverzní, že jsou programy podmíněné. „Když se podíváme na národní plán obnovy, je jasné, že je spojen s podmínkami, tady se akorát podmíněnost projevila ve struktuře. Řekněme v důrazu na zelený pilíř a digitalizovaný pilíř. Programy bývají podmíněné, což je celkem kontroverzní věc, protože danou zemi to nějakým způsobem ohraničuje,“ zmínila, že země může být tak nucena k nějaké reformě, což vyvolává vnitřní spor.

Zda se ona podmínka ohledně vyloučení střetu zájmů vztahuje k premiérovi Andreji Babišovi (ANO), si netroufá přímo tvrdit: „Je to spíše otázka pro právníka. Řekněme ale, že je velmi běžné, že programy tohoto typu bývají podmíněny celou řadou kategorií, které se sledují. Koneckonců už dnes víme, že si plán obnovy vyžádá speciální orgány, které budou spjaty s MPO, aby na financování jednotlivých částí dohlížely,“ zmínila vznik nového administrativního orgánu.

Moderátorka Kroužková se zajímala, zda podezření na střet zájmů v souvislosti s plánem obnovy je skutečně namístě. „Víte, já bych řekla, že obecně, když máte takové programy, jako je národní plán obnovy, kde jsou zajímavé částky – a to se týkalo i té covidové pomoci – tak jaksi dobývači renty zablikají ušima a už vidí, kde jsou možnosti. Jakmile je možnost se napojit na státní penězovod, chtějí toho využít,“ uvedla Švihlíková, proč se u plánu obnovy řeší střet zájmů.

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Zmínila, co však považuje za daleko větší problém. „Mnohem nebezpečnější je, když se vytvářejí nová pravidla. Toho jsme byli svědky v minulém roce. Třeba když se velmi rychle mění daně, třeba že se některé ruší a podobně. To je pro dobývače renty ráj, mají pak možnost ve zrychleném legislativním řízení vytvořit pravidla přesně sobě na míru,“ sdělila, co je nebezpečnější než dotační programy.

„U legislativní změny tedy zmiňujeme konkrétní jméno Andreje Babiše a jeho firem?“ zajímala se Kroužková. „Já nedokážu posoudit tu právní stránku... ale co sleduji jako ekonom posledních 20–30 let, je nejenom snaha získat dotace, ale především vytvořit si ta pravidla. Považuji za strašně nebezpečné, že tu máme nějakou skupinu nebo jednotlivce, který si může vytvořit pravidla sobě na míru. Je to obrovsky nebezpečné pro fungování ekonomického, ale i politického systému,“ zopakovala.

Netýká se to však jen lidí, kteří jsou přímo v politice. „Dokonce bych řekla, že mnohem nebezpečnější jsou ti, co nejsou vidět, co nejsou v záři reflektorů,“ zdůraznila. „To jsou lidé, kteří jsou přímo za tou oponou, a nenapádně někoho sponzorují, to je věc velmi nebezpečná pro základní legitimitu demokracie,“ varovala ekonomka a politoložka Švihlíková, v jakém ohledu může plán obnovy změnit Česko.

Státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková uvedla, že se požadavek Evropské komise netýká přímo premiéra. Kapitola plánu obnovy o kontrole a auditu se neváže na konkrétní osobu či případ, jedná se prý o obecné nastavení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…