Svoboda dostala na frak, zoufá si Martin Fendrych. I ta ODS je podle něj protestní

22.10.2017 16:52

Martin Fendrych, známá tvář redakce Aktuálně.cz a kdysi náměstek ministra vnitra Jana Rumla, se ve svém komentáři zamyslel nad tím, proč se místní voliči rozhodli pro zásadní změnu a chtějí do čela Babiše, když se zemi dařilo jako nikdy předtím.

Svoboda dostala na frak, zoufá si Martin Fendrych. I ta ODS je podle něj protestní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítěz parlamentních voleb 2017 se stal Andrej Babiš. Jeho Hnutí ANO získalo ve sněmovně 78 křesel

Suverénně vyhrálo protestní hnutí ANO Andreje Babiše. Hnutí, jež tady čtyři roky vládlo, ale proti vládě protestovalo. To samo o sobě vypovídá o vztahu českých voličů k realitě. Zemi se daří jako nikdy předtím, a přece si lidé zvolili „zásadní změnu“, chtějí do čela země Babiše, který v podstatě ANO vlastní a zcela ovládá.

Podle Fendrycha čeští občané nejspíš přejímají definice Andreje Babiše, tedy že bojuje proti zkorumpovaným, klientelistickým starým stranám. „Dvě z nich navíc seděly s Babišem ve vládě. A po čtyřech letech vyšlo najevo, že sám Babiš může mít velké problémy se zákonem a s vysokou pravděpodobností spolupracoval za komunistů s StB,“ dodal Fendrych.

Pokud jde u lidí o potřebu protestu, tak ve volbách suverénně zabodoval i Tomio Okamura, který zase ovládá SPD. „Tady šlo o protest proti islamizaci Česka, která vůbec nehrozí, je zcela nereálná a proti Evropské unii, díky níž Česko prosperuje jako nikdy dřív,“ díví se Fendrych.

„Mnoho voličů ANO, SPD, KSČM, tedy skoro 50 procent lidí, protestovalo proti tomu, že se v zemi žije dobře a že zažíváme dobu v dějinách málokdy zažité osobní svobody,“ míní ironicky Fendrych. „Polovina volících na svobodu nemyslí; berou ji jako danou věc, jako že vám doma teče ráno voda z kohoutku. Svoboda letos ve volbách dostala tvrdě na frak.“

Uspěla také ODS, opět protestní strana, získala jedenáct procent hlasů stejně jako další protestní strana Pirátů s necelými jedenácti procenty.

Neprotestní hlasy dostala sociální demokracie a lidovci, dvě dosud vládní strany, přičemž ČSSD utrpěla opravdu příšernou, historickou porážku. 

Bilance těchto voleb je podle Fendrycha taková, že vyhrála nespokojenost. „Že byla vláda, kterou řídila ČSSD, poměrně úspěšná? To je příliš reálné či samozřejmé, to je ta ‚voda tekoucí z kohoutku‘,“ připomněl.

Nebezpečné je prý i to, že Babiš oznámil, že v politice zůstane ještě čtyři roky, pak odejde. Politik, který vyhrál, povládne, ale nechce pokračovat, nemusí mít žádné zábrany. V tom se skrývá riziko. „Navíc pokud by se nakonec spojili Babiš a Okamura, možná si tuzemský volič uvědomí, že svoboda nikdy není tak samozřejmá, aby se na ni dalo beztrestně kašlat,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…