Svobodný Vondráček: Vláda si cynicky připomněla Vítězný únor

28.02.2022 15:59 | Ze sítí

Svobodní patří mezi ty, kteří dlouhodobě bojují za ochranu svobody slova v České republice. Není se proto čemu divit, že jejich předsednictvo velmi ostře odsoudilo rozhodnutí vlády o zablokování několika webových stránek, které odůvodnilo snahou čelit proruským dezinformacím.

Svobodný Vondráček: Vláda si cynicky připomněla Vítězný únor
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Svobodní odsuzují zablokování několika webů pod záminkou boje proti dezinformacím. Způsob, jakým byly weby vypnuty je nebezpečným precedentem, na jehož konci může být popření svobody projevu a legalizace cenzury. Cenzura musí zůstat nepřípustná, přesně jak to stanovuje náš ústavní pořádek,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných, který musel bohužel konstatovat to, že se děje to, čeho se Svobodní báli v okamžiky, kdy sledovali dřívější deklarace české vlády.
 
 
„Zdá se, že dnes může být tragédie na Ukrajině využita jako záminka k prošlapání cesty pro potírání svobody slova, která v důsledku přinese legalizaci vypínání politických protivníků. Blokace webů na doporučení vlády bez soudního rozhodnutí se tak stala cynickým způsobem, jak si připomenout výročí Vítězného února,“ udeřil Vondráček. 
 
Podle předsedy Svobodných a zároveň právníka Libora Vondráčka by takto citelný zásah do ústavně zaručeného práva na svobodu slova by neměl být možný bez vyhlášení stavu ohrožení státu či válečného stavu. Navíc by tomu vždy mělo předcházet minimálně soudní rozhodnutí. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …