Svržení Zemana: Láska útočí na zdravi prezidenta

24.07.2019 12:08

Senátoři mají na stole obsáhlou žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana. Členové klubu Starostové a nezávislí již dali najevo, že žalobu na Zemana podpoří, neboť mají za to, že prezident základní zákon této země porušuje. Jeden z autorů žaloby – právník Václav Láska – k žalobě prozradil více.

Svržení Zemana: Láska útočí na zdravi prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Láska má dojem, že Zemana k překračování hranic stanovených mu Ústavou vede i jeho zdravotní stav. „Nechci, aby to vyznělo, že pana prezidenta urážím, ale nejsem si jist, že to, jak pan prezident uvažuje, je stále logika zdravého člověka. Trošku se obávám, že prezidentovo zdraví a jeho věk se projevuje i na jeho uvažování, které se někdy vymyká obvyklostem v důsledku těchto dvou faktorů,“ pravil Láska pro Forum24.cz.  

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Zdůraznil také, že nijak nezpochybňuje Zemanovo legitimní zvolení prezidentem této země. I přímo zvolený prezident však podle senátora musí respektovat fakt, že jsme parlamentní demokracií a o složení vlády rozhoduje premiér, který se zodpovídá Parlamentu, zatímco prezident je podle Ústavy za své jednání neodpovědný.

Zeman čelí žalobě mimo jiné kvůli tomu, že několik týdnů oddaloval odchod Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury. Stejně tak podle senátorů držel u moci nepřiměřeně dlouho první jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO), která nedokázala získat důvěru Poslanecké sněmovny.

Má-li se žaloba na prezidenta republiky dostat k Ústavnímu soudu, musí ji podpořit tři pětiny senátorů a stejný počet poslanců. Zatímco v horní komoře to nebude problém, v dolní komoře, kde drží většinu ANO, komunisté, hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a ČSSD, což jsou strany, které nechtějí jít do konfliktu s prezidentem, žaloba fakticky nemá šanci na úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…