Svržení Zemana! Nová cesta! Z TOP 09 zazněl jasný vzkaz

06.09.2019 13:06

Někdejší první místopředseda TOP 09 připomněl, že česká Ústava nabízí více možností, jak sesadit prezidenta, který řádně nevykonává svůj mandát. Ženíšek má za to, že Zeman už nejedná v zájmu České republiky a pokud to nepůjde jinak, vidí cestu k jeho sesazení přes zdravotní důvody. Prý by se to mohlo podařit nejpozději po sněmovních volbách v roce 2021.

Svržení Zemana! Nová cesta! Z TOP 09 zazněl jasný vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Ve stoleté historii naší republiky již došlo na situaci, kdy byl prezident země zbaven úřadu jinak, než že mu mandát zanikl uplynutím funkčního období. Prezident Ludvík Svoboda byl zbaven funkce ze zdravotních důvodů. Po mrtvici nemohl skoro mluvit. Zákonodárci proto rozhodli o tom, že post hlavy státu uvolní Gustavu Husákovi.

Anketa

Chcete, aby šel Andrej Babiš do vězení? Ať už za cokoliv.

12%
88%
hlasovalo: 22723 lidí

Někdejší politik a právník Jan Kalvoda ve vyjádření pro server Seznam zprávy připomněl, že případ Ludvíka Svobody by se dal teoreticky využít i v případě Miloše Zemana. Varoval však, že tento postup má svá úskalí. Bude obtížné stanovit, zda Miloš Zeman opravdu je, či není schopen vykonávat úřad prezidenta.

K podání ústavní žaloby je třeba souhlasu 3/5 poslanců, tedy 120 ze 200, a stejný poměr senátorů. U rozhodnutí o způsobilosti podle článku 66 Ústavy stačí jen nadpoloviční většina hlasů přítomných poslanců a senátorů.

Kalvodova nápadu se chopil někdejší 1. místopředseda TOP 09 a konstatoval, že o onu prostou většinu, která by prezidenta mohla zbavit úřadu pro nezpůsobilost, se bude hrát v příštích sněmovních volbách, které přijdou na pořad dne nejpozději na podzim 2021.

„Myslím, že k tomu není co dodat. A i o tuto prostou většinu, která by se mohla usnést na tom, že prezident je nezpůsobilý vykonávat úřad, se bude “hrát” za dva roky ve volbách.
V té současné sněmovně taková většina není, bohužel,“ napsal Ženíšek na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…