Švýcarsko: Vraždil černoch. Prý byl frustrovaný

21.12.2016 10:11

Ve švýcarském Zurichu došlo v pondělí k útoku na islámské centrum, po kterém byli zraněni tři lidé. Spekulace, že se jednalo o nenávistný útok švýcarských domorodců na islám, však byly vyvráceny. Pachatelem měl podle policie být čtyřiadvacetiletý muž pocházející z Ghany.

Švýcarsko: Vraždil černoch. Prý byl frustrovaný
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti u východu z "džungle"

Útok se odehrál v pondělí kolem páté hodiny odpolední v islámském centru v Zurichu. Terčem byla modlitebna využívaná převážně somálskými a eritrejskými imigranty. Tři návštěvníci byli při útoku zraněni. Okamžitě se proto objevily spekulace, že se jednalo o útok na islám a imigranty obecně. Vchod do islámského centra se stal poutním místem, mimo jiné se tam objevil nápis v němčině „odpovědí na nenávist je láska“.

Novináři zaznamenali místní starší ženu, která přinesla na pamětní místo knihu zabalenou v hnědém papíru. Pak jim vykládala, že je křesťankou a je zděšena z toho, co se v centru stalo. „Modlím se za oběti,“ svěřila se.

„My Švýcaři jsme mnohonárodnostní, vícebarevný, multináboženský národ. Nemáme žádný problém s nikým,“ vykládali webu deníku New York Times jiní.

Jenže pátrání po útočníkovi vzápětí ukázalo, že nenávist k imigrantům či k islámu nejspíš nebyla tím skutečným motivem. Policisté našli útočníka dle popisu svědků na mostě nedaleko od islámského centra asi hodinu po útoku. Muž byl již mrtvý.

Další vyšetřování prokázalo, že se jedná o čtyřiadvacetiletého muže původem z Ghany usazeného ve Švýcarsku. Podle policie byl muž frustrovaný. Nebylo prokázáno žádné jeho spojení s teroristickými skupinami. Zato bylo prokázáno, že již v neděli zavraždil nožem jednoho svého známého. Jeho tělo bylo nalezeno na sportovním hřišti a již po tomto činu se po Ghaňanovi rozjelo pátrání. Až do jeho útoku v centru však bylo neúspěšné. Na místě činu na hřišti byly nalezeny stopy jeho DNA, díky kterým byl následně ztotožněn.

Rovněž byla dementována původní informace, že při útoku v islámském centru křičel, aby se imigranti vrátili, odkud přišli.

 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…