Syn Ladislava Smoljaka před kamerou ztrapnil Václava Klause

20.03.2019 16:10

Syn Ladislava Smoljaka David se rozhodl vstoupit do politiky. Za Starosty a nezávislé se nyní uchází o křeslo senátora. O svých ambicích i o politicích hovořil v pořadu Luboše Xavera Veselého na serveru XTV.cz.

Syn Ladislava Smoljaka před kamerou ztrapnil Václava Klause
Foto: archiv L. X. Veselého
Popisek: Moderátor a publicista Luboš Xaver Veselý

„Myslím si, že by mi otec můj krok schvaloval. Tátu politika bavila, táta jí žil. Byl to jeho svět, rád se o tom bavil,“ poznamenal David Smoljak. „Jsem kandidátem STANu, což je vlastně uskupení, které já podporuji a oni podporují mě. Je to vzájemný vztah. Je to uskupení, které mi je sympatické tím, že vzniklo z regionů,“ sdělil ke své senátorské kandidatuře Smoljak. Podle jeho slov chtěl kandidovat i jeho otec, ale bylo mu to rozmluveno v divadle. 

„Nepatřím k lidem, kteří říkají, že je Senát zbytečný. Je to poslední instituce, která může zabránit korozi toho systému, který se tady po revoluci vybudoval. A stále stojí proti přesvědčení, že se stát může řídit jako firma. Nad vším musí stát zákony,“ míní Smoljak, jemuž s kampaní pomáhá syn. 

  • Video najdete ZDE

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí
Své pak Smoljak řekl k médiím veřejnoprávní služby, jimiž se dlouhodobě zabývá. „Hodně času věnuji této aktivitě a je to něco, co bych chtěl v Senátu dál prosazovat,“ sdělil. „Když jsme tu měli novináře z Polska, Maďarska i Slovenska, všichni nám složili hold a záviděli nám naše nezávislá média. Ten tlak proti médiím začal na Slovensku za Mečiara, pak to pokračovalo v Polsku, v Maďarsku. Obávám se, že teď jsme na řadě my. Dlouhou dobu se čelní politici vyjadřovali superkriticky vůči České televizi. Prezident Zeman i současný premiér mluvili o nutnosti změn v ní. Je jim neustále trnem v oku,“ myslí si Smoljak. 

Sám má z Andreje Babiše obavy. Především z toho přesvědčení, že se stát dá řídit jako firma a že není problém v tom, když veškerou moc bude držet v rukou on. To je podle jeho slov obrovské pokušení mocí. „I kdyby byl Babiš svatý, tak by se to zvrhlo ve vládu jednoho muže. A to on zdaleka není,“ míní. 

Závěrem se vyjádřil i k výroku Václava Klause staršího, jenž měl kdysi říct, že film Marečku, podejte mi pero je neskutečně falešný a hloupý film. „Myslím, že mu prostě byla cizí tátova optika. Myslím si, že se Klaus ztotožňoval s postavou šprta Hujera a litoval ji. Neměl smysl pro humor a odlišný pohled na svět. Cimrman bavil i Američany, kde jsme ho byli hrát. Jediný, kdo to nepochopil, byl jeden český exulant,“ vyjádřil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…