Syn popraveného Heliodora Píky o tom, jak lidstvo možná spěje k záhubě: Fandím Zemanovi, ten to dovede říci bez vytáček

16.02.2015 16:44

JINÝMA OČIMA Lidstvo se snad nikdy nepoučí. Mohli jsme už mít mír, přesto se bude nejspíš dál bojovat. Chybí skromnost a pokora. V podobných situacích vždy přišla nějaká pohroma. Tak negativně hovoří syn popraveného komunisty Heliodora Píky Milan. Českého prezidenta Miloše Zemana naopak oceňuje za to, že věci říká po pravdě a bez obalu.

Syn popraveného Heliodora Píky o tom, jak lidstvo možná spěje k záhubě: Fandím Zemanovi, ten to dovede říci bez vytáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní vzpomínka na generála Heliodora Píku, který byl 1949 nezákonně popraven komunistickým režimem

"Jsem z toho smutný, když si tak sám přemýšlím o budoucnosti lidstva. Jsme nepoučitelní. Zažil jsem druhou světovou i studenou válku, ale vždycky jsem chtěl mír. Dnes se situace opět tak vyhrotila, že míříme k nějaké tragédii, k záhubě," svěřuje se Milan Píka se svými černými myšlenkami. Syn komunisty zavražděného Heliodora Píky hovoří o situaci na Donbasu, ale dotýká se i radikálních islamistů.

Ponížit svá ega

"Jezdím na připomínkové akce za mého otce, tam jim čtu jeho myšlenky či poslední větu, všichni si to pak odškrtnou a nic," podotýká. Podle archivních dokumentů měl jeho otec před popravou zvolat: "Mým přáním jest, aby národ zůstal sjednocen a aby každý bez rozdílu pracoval na sjednocení národa."

"Na Ukrajině proti sobě jdou bratři, příbuzní v rodinách, což nic dobrého nepřinese. Jednání jsou samozřejmě záslužná, ale nevím, jestli Angela Merkelová s Francoisem Hollandem věří, že něco zmohou. Podle mě bude příměří trvat chvilku a pak se zase začne bojovat. Lidstvo možná čeká nějaká pohroma, možná ho čeká záhuba. Přestalo být pokorné a skromné. Kolik lidí, tolik názorů. Nikdo nechce nikomu ustoupit. Pozor na to. Já byl vychováván jinak," dodává s tím, že by většina lidí měla zkusit zčásti zapřít svá ega.

Máme jednoho Boha

Islám sám o sobě, jak říká Milan Píka, není zlý. "Sice jsem ho nestudoval, ale myslím si to. Lidé podle mě totiž nejsou zlí, jen je k tomu občas okolnosti přimějí. Nakonec máme nad sebou všichni jednoho Boha. Díky němu jsem na tomto světě tak dlouho," říká třiadevadesátiletý muž z Bratislavy, jenž nedávno pochoval manželku. Dodal, že teroristické činy radikálních islamistů nejsou s vírou v Boha slučitelné.

O popravě otce vždy hovořil takto: "Jsem věřící člověk, takže jsem se s tím dokázal vyrovnat, a proto jsem s mým smutkem své okolí ani moc neotravoval. Víra mi prostě pomohla. Věděl jsem, že naděje umírá poslední a že existuje vyšší spravedlnost. Vždy o tom přemýšlím, když zemře nějaký bývalý komunistický prokurátor. Vždy jsem říkal, že necítím nenávist, protože s ní se nedá žít. Bůh vše sám rozsoudí,“ podotýká s myšlenkou na nedávné úmrtí nechvalně známé prokurátorky Ludmily Brožové - Polednové.

O povýšení na generála

Heliodor Píka za první světové války přeběhl na frontě v Haliči k Rusům, aby se pak přidal k československým legiím. Z Ruska se přesunul do Francie, kde působil jako zdravotník, ale zúčastnil se i přímých bojů. V roce 1922 se mu narodil syn Milan. Během další války působil nejdříve jako zplnomocněnec exilové vlády na Balkáně a roku 1941 začal formovat jednotku Československé armády v Sovětském svazu. Mezitím poslal prezidentu Edvardu Benešovi varování, že SSSR neusiluje o svobodné Československo, ale o diktaturu proletariátu v něm. Po únoru 1948 byl zatčen a za velezradu ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti oběšením.

"Vím, že spousta lidí v Česku nemůže prezidentu Zemanovi přijít na jméno, ale já mu fandím. Byl jediným, kdo loni, když jsem byl povýšen na generála, bez obalu a bez ohlížení na protokol prohlásil, že byl můj otec zavražděn komunisty. Řekl to jasně a stručně. Mám rád lidi, kteří říkají věci po pravdě a bez vytáček," vysvětluje.

Ve vězení byl v době popravy ve vazbě umístěn i Milan Píka, jenž za války bojoval u Britského královského letectva. "Měl celu v přízemí, já v prvním patře. Když jsme byli na vězeňském dvorku, navzájem jsme si dodávali odvahy. Oční kontakt byl dost důležitý a dá se jím někdy říci více než slovy. Z té doby mám přesto dva motáky a v jednom mi děkoval, že jsem mu byl značnou oporou v jeho údělu. To mě zvláště hřeje na srdci,“ sdělil již dříve. Milan byl za rok pro nedostatek důkazů a díky mezinárodní politické situaci propuštěn. Od tehdejších mocipánů si však užil dost šikany. Roku 1968 byl jeho otec plně rehabilitován, ale úplného uznání se mu dostalo až po roce 1989. Milan Píka byl loni v květnu povýšen do hodnosti generála jak v Česku, tak i na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…