Syn premiéra Andrej Babiš mladší dnes půjde vypovídat k Čapímu hnízdu

13.09.2021 6:30

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) Andrej dnes půjde vypovídat na policii v kauze, která souvisí s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. V případu je nyní stíhán premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Syn premiéra Andrej Babiš mladší dnes půjde vypovídat k Čapímu hnízdu
Foto: Prostor X
Popisek: Andrej Babiš ml.

Policie v květnu navrhla premiéra i Nagyovou obžalovat, dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ale na konci srpna vrátil případ k došetření, zejména právě proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Lhůtu pro doplnění dokazování Šaroch stanovil podle mluvčího pražských městských státních zástupců Aleše Cimbaly do 17. září.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Andrej Babiš mladší nyní prohlašuje, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů. Premiéra a Nagyovou vyšetřovatelé viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…