Sypeme Putinovi za plyn. Jen pro naše pohodlí! psal ekonom. A narazil

23.03.2022 10:22 | Ze sítí

Podstatnou část plynu a ropy do Evropy dodává Rusko. A to i do Česka. Ekonom Lukáš Kovanda srovnal například, kolik Češi vybrali ve sbírce na Ukrajinu a kolik zaplatili za ruský plyn. Rusku šlo desetkrát tolik. „Že by se bez nich otřásla tuzemská ekonomika? Ano, otřáslo by se naše pohodlí,“ řekl Kovanda. Ale s tímto tvrzením narazil. Řada lidí mu připomenula, že bez ruského plynu by český průmysl zkolaboval, a nejen on.

Sypeme Putinovi za plyn. Jen pro naše pohodlí! psal ekonom. A narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Konflikt na Ukrajině ukázal závislost některýcch zemí na ruských surovinách a nastartoval snahu se od nich odstřihnout, protože peníze utržené za jejich prodej může Rusko použít na financování války. Mezi těmi, kdo na tento fakt upozornil, byl ekonom Lukáš Kovanda.

„Je úžasné, že Češi darovali na pomoc Ukrajině 2,7 miliardy korun za (takřka) měsíc. Jen za ruský plyn ale za stejnou dobu dali 17 miliard korun. A další miliardy za ruskou ropu. Že by se bez nich otřásla tuzemská ekonomika? Ano, otřáslo by se naše pohodlí,“ mínil na twitteru a dodal, že Česko od začátku invaze za plyn a ropu poslalo desetkrát tolik Rusku než Ukrajině přes sbírku (čísla Kovanda získal přes velkoobchodní cenu plynu, který Česko nakupuje přes Německo).

S touto myšlenkou ovšem Kovanda narazil. „To není o pohodlí, ale o ekonomice celého státu. Krom vytápění jedou na plyn mimo jiné např. pekárny. V případě nedostatku ropy by musela státní ekonomika přejít na válečný stav s přídělovým systémem za regulovanou cenu. Sám víte, co by to znamenalo,“ poučoval Kovandu Pavel Hervíř.

A dodával: „Shledávám řešení v okamžitém výběru nového dodavatele klíčových energií společně s masivní podporou ukrajinské armády. Zemní plyn, jehož hlavní složkou je metan, se dále používá také jako zdroj vodíku při výrobě dusíkatých hnojiv. Což znamená k výrobě syntetickeho ledku, který je rovněž důležitým prvkem při výrobě výbušnin. Vazba na zbrojní průmysl!“

„Pane Kovanda, jestli chcete úplnou recesi a průsery po celé Evropě, tak zakažte dovoz ropy a plynu, problém je, že nikomu nepomůžeme, když ekonomicky spadneme na dno a nepojede klasický provoz států a podniků. Nejsme v pozici, kdy si toto můžeme dovolit, takže klídek, prosím,“ obracel se na ekonoma Martin Novák.

Michal Schneider pak citoval, jak se plyn v Česku spotřebovává: „Z hrubé domácí spotřeby zemního plynu se spotřebuje 28,3 % v sektoru průmyslu, 25,0 % v domácnostech, 23,5 % na výrobu elektřiny a tepla a 16,3 % v komerčním a veřejném sektoru. Zbývající zemní plyn je spotřebován v sektorech dopravy, zemědělství a lesnictví a rybolovu.“

A ptal se: „Takže jako ekonom doporučujete nechat zhroutit průmysl a energetiku, takže celou ekonomiku? Poměrně geniální... Kdeže pracujete?... (abych se té bance obloukem vyhnul?)“

„Obrovské stávky transportistů ve Španělsku jste si ráčil všimnout? A stávky šp. zemědělců? Oni nedemonstrují za své pohodlí, demonstrují za své ekonomické přežití. O pekařích u nás plánujících zavřít, páč to zvýšení cen vstupů nedávají, jste taky poslušně neslyšel?“ divila se Jana Porschová.

„Pokud vím, tak je to na několik let, než máme šanci nevyužívat ruský plyn. Rád bych to říznul co nejdříve, ale dle mého to okamžitě nelze. Způsobilo by to kolaps. Nebo je nějaká možnost, o které nevím?“ ptal se vcelku opatrně investiční poradce David Kopecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…