Syrská vláda: Zásah naší vojenské základny je nepřátelský akt

07.12.2015 14:20

Letadla koalice vedené Spojenými státy zasáhla na severovýchodě Sýrie pozice syrské armády. Podle syrské vlády při tom zahynuli tři vojáci a 13 dalších příslušníků armády bylo zraněno. Vláda to označila za nepřátelský čin. Jde o první případ, kdy koaliční letadla zasáhla syrské armádní cíle. Mluvčí koalice ale popřel, že koaliční letadla útočila na syrské vojáky.

Syrská vláda: Zásah naší vojenské základny je nepřátelský akt
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Organizace syrských ochránců lidských práv, která situaci monitoruje z Británie, uvedla, že při útoku vedeném původně proti radikálům byl zasažen vojenský tábor v provincii Dajr az-Zaur.

Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že čtyři letadla v neděli večer na tábor zaútočila devíti raketami. Útok si vyžádal tři mrtvé a 13 zraněných a bylo při něm prý zničeno několik vojenských aut a sklad zbraní.

Mluvčí koaličních jednotek Steve Warren řekl, že koalice ví o informacích, jež se objevily ve sdělovacích prostředcích. „Neútočili jsme v té oblasti, ale asi 55 kilometrů od ní. Útočili jsme na ropné vrty a nebyli tam žádní lidé. To je jediný útok, který jsme v neděli v Dajr az-Zauru vedli,“ řekl.

Koalice bombarduje v Sýrii radikály déle než rok. Větší část východní provincie Dajr az-Zaur ovládá Islámský stát (IS) a jeho pozice jsou častým terčem útoků. Pro IS je tato provincie důležitou spojnicí mezi jeho hlavním sídlem v západněji ležící provincii Rakka a pozicemi IS v Iráku. V Dajr az-Zauru jsou také ropná pole, tedy důležitý zdroj příjmů pro IS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…