Syrský diplomat nás šokuje: Za to, kolik dáváte jednomu uprchlíkovi, my v Sýrii uživíme šest nebo sedm. Kdybyste nám pomáhali, nejdou k vám

10.09.2015 7:44

To, že nyní Evropa čelí náporu uprchlíků, je výsledkem evropské politiky, která je určována Velkou Británií a Francií. V rozhovoru pro server Novinky.cz to uvedl syrský chargé d’affaire v Česku Bašár Akbik. Upozornil také, že rozdělení uprchlíků mezi členské země EU podle kvót představuje jenom kosmetickou operaci, protože „za chvíli tady budou miliony uprchlíků“.

Syrský diplomat nás šokuje: Za to, kolik dáváte jednomu uprchlíkovi, my v Sýrii uživíme šest nebo sedm. Kdybyste nám pomáhali, nejdou k vám
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Zdůraznil velkou zátěž, které v současné době čelí syrská armáda. Ta prý v současnosti bojuje na 400 místech. „Přestavte si jakoukoliv jinou národní armádu, která bojuje na 400 místech skoro pět let. Bojujeme proti silám, které jsou podporovány státy, jež se spikly proti Sýrii, proti Iráku a celé oblasti. Bojují s námi v zastoupení, prostřednictvím teroristických milicí,“ uvedl.

Celý text je ZDE

Poukázal na to, že v Sýrii státní instituce pořád fungují, zaměstnanci dostávají dodnes plat včas a armáda plní úkoly obrany všech částí společnosti i občanů, kteří se uchýlili do oblastí, které jsou pod kontrolou vlády.

To, že miliony Syřanů prchají z oblastí, nad nimiž ztratila armáda kontrolu, je prý způsobeno tím, že ať dané oblasti ovládne Islámský stát, nebo fronta An-Nusra, následují masakry, které jsou páchány na křesťanech, drúzech, alávitech nebo šíitech.

Uprchlíky neubytováváme jako v Turecku

Upozornil také, že miliony lidí, kteří prchají do oblastí pod kontrolou vlády, dostávají vzdělání, zdravotní péči a bydlení. „Neubytováváme je ve stanech jako v Turecku,“ podotkl. V této souvislosti si posteskl, že v Sýrii působí některé mezinárodní organizace, které se snaží poskytnout pomoc, ale samotné státy „bohužel nevěnují pozornost uprchlíkům, kteří se uchýlí do oblastí, které jsou pod kontrolou syrské vlády. Přitom většina uprchlíků je uvnitř Sýrie“.

A upozornil, že evropské státy mohou zastavit nebo alespoň omezit příliv uprchlíků, a přitom levněji, než tak činí teď. Kdyby totiž evropské státy pomohly Sýrii s těmito uprchlíky, určitě by jim syrský stát zabezpečil pracovní příležitosti. A vůbec život, který je mnohem lepší, než to, co prožívají nyní. „Řada z nich by vůbec nepřemýšlela o tom, jet do světa. Prostředky, které poskytují evropské státy na jednoho uprchlíka, pokryjí potřeby minimálně šesti až sedmi uprchlíků v jejich vlasti. Kdyby jim adresně pomohly, mohli by zůstat ve své kultuře, ve své vlasti. Jenomže Evropa má politiku dvojího metru,“ upozornil diplomat.

Příliv migrantů do Evropy je důsledkem politiky Británie a Francie

Podle jeho názoru příliv emigrantů do Evropy, jehož jsme nyní svědky, je přirozeným důsledkem evropské politiky vůči Sýrii od začátku krize. „Je známo, že evropská politika vůči Sýrii je určována Británií a Francií. A Spojené státy na ně vyvíjejí tlak. Evropa za to teď platí daň. Americké zájmy nejsou ohroženy, migranti nejdou do Ameriky. Proč Američané nebo Saúdové anebo Katařané nepřijmou aspoň malou část migrantů? Je to politováníhodné,“ dodal syrský chargé d’affaire v Česku Bašár Akbik.

Na otázku, zda Evropa dokáže zvládnout uprchlickou krizi, odpověděl, že rozdělení uprchlíků mezi členské země EU podle kvót „představuje jenom kosmetickou operaci. Za chvíli tady budou miliony uprchlíků,“ varoval. Řešení vidí ve změně evropské politiky vůči Sýrii. „Evropa by se měla starat o své národní zájmy a nepřijímat jen instrukce a rozkazy z USA a měla by přestat tolerovat jednání některých bohatých arabských států jen proto, aby získala kontrakty,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…