Systém sKaret je problémový. Dávky neposílá včas, tvrdí Krása

22.10.2012 22:02

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nadále kritizuje projekt sociálních karet. Nyní má prý informace, že nový systém neposílá včas peníze a občas nepřijme fotku příjemce.

Systém sKaret je problémový. Dávky neposílá včas, tvrdí Krása
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

"Informační systém, který se musel změnit kvůli projektu sKaret, stál zhruba dvě a půl miliardy korun. A ještě k tomu je podle mých informací problémový - dávky neposílá včas a má potíže s vkládáním fotografií. Kvůli potížím nutí k dalším návštěvám a vytváří náklady navíc, například v opětovném pořizování fotografií," uvedl pro server iHNed.cz Václav Krása.

Že by onu zmíněnou částku ale platil stát, ministerstvo práce a sociálních věcí odmítá. "Výdaje ze strany státu jsou nulové. Veškeré náklady financuje dodavatel, a tím je Česká spořitelna," sdělila  mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Krása ale vidí na sKartách více problémů, na které dlouhodobě poukazuje. "Dávky se dají vybírat v bankomatech, které jsou pro osoby se zdravotním postižením velkým problémem, nehledě na to, že bankomaty jsou jen ve větších městech. Pokud jde o výběr hotovosti v obchodech, je nutné udělat nákup za více než tři sta korun. Člověk, který dostává podporu od státu čtyři sta korun, neutratí tolik při jednom nákupu," vyjmenovává.

Senátorka za ODS Daniela Filipiová, která má také zdravotní postižení, ale nevýhody nevidí. "Systém sKaret mi asociální nepřipadá. Že si lidé těžko zvykají na novinky, je bohužel fakt. Chápu, že zejména starší lidé s nimi mohou mít problémy, ale stále je v zákoně zachována možnost si nechat peníze zasílat ‚postaru‘, byť za poplatek," dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…