Systém se nedá vyšperkovat, musí se změnit, volala Semelová u fontány

01.05.2014 12:09

Na oslavu 1. máje na pražské Výstaviště v Holešovicích dnes ráno dorazily stovky příznivců KSČM. Krátce po deváté hodině je přivítala Píseň práce. U vchodu do někdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka však vítala komunisty i skupina jejich odpůrců s transparenty a nápisy jako „Zámek hrůzy zadarmo = slez bolševiků" nebo „Komunisté zavraždili více lidí než nacisté". Posléze se přesunuli na Křižíkovu fontánu, kde se slavnost konala.

Systém se nedá vyšperkovat, musí se změnit, volala Semelová u fontány
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Prvomájové setkání zahájila projevem z pódia komunistická poslankyně Marta Semelová, která kritizovala kapitalismus, jenž podle ní v zemi vládne téměř pětadvacet let, chudobu, ale i násilí ve světě. „Zisky jdou ne těm, kdo se o ně zasloužili a kdo je potřebují, ale do kapes soukromých, velmi často zahraničních firem. Tento systém se nedá vyšperkovávat, jak někteří předstírají, tento systém je třeba změnit," prohlásila mimo jiné Semelová.

Pro vše, co se dnes děje, jsou inspirátorem Spojené státy

Mezi návštěvníky se tradičně objevil bývalý generální tajemník někdejšího Ústředního výboru Komunistické strany Československa Miloš Jakeš. ČTK řekl, že podle něj byznys dál okupuje politiku ke svým zájmům. „Koneckonců, pro koho se dnes dělá politika, pro ty bohaté, aby byli ještě bohatší," řekl jedenadevadesatiletý Jakeš. K podobnému vývoji podle něj dochází i v ostatních zemích, zmínil s odkazem na aktuální dění na Ukrajině. „Myslím si, že pro vše, co se dnes děje, jsou inspirátorem Spojené státy, které považují za hlavní obklíčit Sovětský svaz, kde budou vlády jemu nepřátelské," míní. Evropská unie je pouze ve vleku, řekl, což je podle něj nejhorší, co Evropu mohlo potkat.

Slavení ve znamení nadcházejících voleb

Prvomájové setkání komunisté pojali i jako představení kandidátů KSČM do letošních voleb do Evropského parlamentu, zastupitelstva hlavního města nebo do Senátu. Kandidáti z pódia představili hlavní body svých programů. K dispozici byly také propagační stánky Svazu mladých komunistů nebo Společnosti česko-kubánského přátelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …