TOP 09 na odpis? Má ještě šanci, věří komentátor Radiožurnálu

06.10.2012 12:05

Korupční kauza v Drábkově resortu přináší straně komplikace. Mohla by neblaze ovlivnit výsledek strany v krajských volbách. "Topku" by tak v případě neúspěchu mohl postihnout osud strany "na jedno použití". Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka strana ale ještě v troskách není.

TOP 09 na odpis? Má ještě šanci, věří komentátor Radiožurnálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Stranu postihla už druhá kauza stejného druhu. Po aféře Vlasty Parkanové a v souvislosti s ní až téměř hysterickém vystupování ministra financí Miroslava Kalouska, které srazilo preference o pár stupňů dolů, přichází údajné uplácení na ministerstvu práce a sociálních věcí, kvůli kterému už padla hlava náměstka Vladimíra Šišky a k 31. říjnu se rozhodl rezignovat na svůj post i ministr Jaromír Drábek.

"Určitě se ale zatím 'topka' nehroutí, jak se domnívají někteří komentátoři, a už vůbec se Gazdíkovi Starostové a nezávislí nechystají zběhnout k Babišovi. Existuje-li někde určité napětí, pak v pražské organizaci TOP 09," dává TOP 09 naděje na další pokračování Nováčkův komentář na stránkách České pozice.

Výhodné spojenectví TOP 09 a Starostů

Klid vládne prý i ve vztahu mezi Starosty a nezávislými.  "Ano, někteří poslanci STAN dávali v létě najevo výhrady k až zběsilé Kalouskově obraně Vlasty Parkanové, odmítajíce hlasovat proti jejímu vydání, a netajili se názorem, že by v budoucnu chtěli mít právo ve větší míře spolurozhodovat o vedení a krocích politického dvojčete TOP 09 a Starostové. Teď je ale situace jiná než v červnu," popisuje komentátor a vysvětluje, že pro TOP 09 představuje hnutí STAN venkovskou organizační strukturu a opěrný bod. A spojenectví je výhodné i pro Starosty. Těm přineslo spojení s "topkou" významné posílení rozpočtů.

Volby potvrdí náladu ve společnosti

Následující krajské volby podle Nováčka buď potvrdí nebo vyvrátí vývojové trendy volebních modelů pro volby do Poslanecké sněmovny, ačkoli výsledky na celostátní a krajské úrovni nelze mechanicky porovnávat. Nicméně pokud by se TOP 09 spolu se Starosty ocitla až s velkým odstupem za ČSSD a KSČM a podobně by dopadla ODS, bylo by to určitým potvrzením vzestupného trendu levice.

Pokud by "topka" ve volbách nedosáhla přesvědčivého výsledku, bylo by prý nutné položit si otázku, zda straně nehrozí úděl strany "na jedno použití" a osud stran, jako byla například ODA.

TOP 09 začíná mít podle komentátora problém zejména z personálního hlediska. Vůdce strany by měl být nejen váženou osobou, ale musí být také rváč, aby si dokázal zjednat respekt.

"A po nikom takovém není zatím v 'topce' vidu ani slechu. Někoho ale 'topka' bude muset vypátrat, anžto budou-li příští volby do Poslanecké sněmovny v řádném termínu, čili v květnu 2014, těžko si představit, že by je utáhl kníže pomocí kampaně 'pivo s Karlem'," upozorňuje Nováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…