TOP 09 navrhla pozastavit Rusku členství v Radě Evropy

25.03.2014 12:20

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kandidát do Evropského parlamentu Stanislav Polčák a poslankyně Gabriela Pecková vystoupili před novináře, aby je informovali o pozastavení členských práv Rusku v Radě Evropy (RE). O tomto usnesení by se mělo v Radě Evropy hlasovat na začátku dubna. Rusko podle poslanců porušilo všechny právní normy a závazky a RE proto musí použít své možné sankce.

TOP 09 navrhla pozastavit Rusku členství v Radě Evropy
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na besedě v Olomouci

Poslanec Polčák řekl novinářům, že skupina poslanců Rady Evropy předložila návrh usnesení, které reaguje na zásadní porušení hodnot, na kterých je Rada Evropy založena. Jde o principy vzájemného mírového soužití a respektu lidských práv. Usnesení reaguje na poslední vývoj na Ukrajině a na anexi Krymu.

Jejich usnesení obsahuje návrh, aby se na příštím jednání RE, a to na začátku dubna, hlasovalo o dočasném zbavení hlasovacích práv Ruska v Radě Evropy. Je to jedna z nejsilnějších sankcí, které je prý možné udělit. Polčák vyjádřil naději, že tento návrh také RE projde. Zmíněná skupina poslanců RE byla podpořena i přítomnými poslanci TOP 09 Polčákem a Peckovou.

Rusko porušilo všechny právní normy i své závazky

Podle Schwarzenberg se ze strany RE jedná o nutný krok. Předseda TOP 09 připomněl dobu, kdy Rusko bylo přijato do RE a všichni doufali, že se Rusko vyvíjí k demokracii. „Tyto naděje se nesplnily a Rusko se změnilo v autokracii. Rusko dělá něco, co nebylo od druhé světové války. Anektuje území sousedního státu,“ uvedl Schwarzenberg. „Překročilo tak všechny právní normy a všechny dohody, které samo podepsalo a odklonilo se od evropských hodnot,“ doplnil. Podle Schwarzenberga se toto musí odrazit v Radě Evropy.

Poslankyně Pecková zdůraznila, že Rusko porušilo právní normy i své závazky. Podle ní se nyní napříč národními parlamenty a politickými stranami nutně všichni musíme cítit ohroženi konáním Ruska. RE má své kompetence a možnosti a proto je prý musí nyní využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…