TOP 09 odmítla, že by Schwarzenberg odešel z vlády kvůli kandidatuře

18.03.2012 15:24

Vládní strana TOP 09 nepočítá s tím, že by její šéf a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odešel z vlády kvůli své kandidatuře na prezidenta. Uvedl to neděli v České televizi první místopředseda strany Miloslav Kalousek. Míní, že funkci šéfa diplomacie a pozici prezidentského kandidáta zvládne Schwarzenberg i v předvolební kampani před přímou volbou nové hlavy státu. Informuje ČTK.

TOP 09 odmítla, že by Schwarzenberg odešel z vlády kvůli kandidatuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

"Tam já nevidím žádnou souvislost," řekl Kalousek ke Schwarzenbergovým aktivitám. "Nevidím jediný důvod, proč by měl odcházet z vlády," dodal Kalousek ke kampani před volbou.

Nástupce Václava Klause si nově lidé zvolí sami. Schwarzenberg je jedním z kandidátů, opoziční ČSSD zvažuje nominaci ekonoma Jana Švejnara nebo svého místopředsedy Jiřího Dienstbiera. Kandidaturu ohlásil také bývalý premiér úřednického kabinetu Jan Fischer a za KDU-ČSL europoslankyně Zuzana Roithová. V ODS se spekulovalo o místopředsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové či místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi.

Schwarzenberg se nedávno dostal do sporu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a hrozil odchodem z vlády. Vadilo mu to, že premiér Nečas v Bruselu nepodepsal smlouvu o fiskálním paktu, která má řešit dluhové obtíže sedmadvacítky. V uplynulém týdnu informovala některá média o tom, že se šéfdiplomat už k odchodu odhodlal. Kníže to ale odmítl a prohlásil, že novináře jen chytá "fantas".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…