TOP 09 prý chystá trik. Šéfa NKÚ možná prosadí za zády ODS

05.02.2013 8:57

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) je po odchodu Františka Dohnala už rok bez prezidenta. Na novém šéfovi se ale koaliční strany prozatím nedohodly a tak poté, co na premiéra Petra Nečase (ODS) útočí nový prezident a kdy se koalice pře kvůli fiskálnímu paktu, přichází další důvod k roztržce. TOP 09 má ale záložní plán.

TOP 09 prý chystá trik. Šéfa NKÚ možná prosadí za zády ODS
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Petr Gazdík s Jeronýmem Tejcem

Koaliční partneři nezastírají, že se na Dohnalově nástupci nedokážou shodnout, a v pozadí se podle serveru Aktuálně.cz a deníku Insider rýsuje plán, že v Poslanecké sněmovně vznikne "koalice NKÚ". To se má stát tak, že TOP 09 obejde ODS, navrhne vlastního kandidáta a toho prosadí díky spojenectví se sociální demokracií.

Oficiálně takový plán nikdo nepotvrdil, ale podle zdroje Insideru, už se koalice rodí. "Pokud ODS nedodá smysluplného kandidáta, tak ta možnost tady je," řekl zdroj blízký vedení TOP 09.

A ČSSD tuto možnost nevylučuje. "Dovedeme si představit, že nakonec společně zvolíme kandidáta, který není spojen s politickou stranou. Teoretická možnost tady je," připustil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

TOP 09 už podle zdroje Aktuálně.cz svého kandidáta hledá. "Hledá se typově podobný člověk, jakým byl český zástupce u Evropského účetního dvora Jan Kinšt, než to odmítl: tedy spíš státní úředník, nespojený těsně s některou z politických stran."

ODS se zlobí

Tento plán se pochopitelně nezamlouvá představitelům ODS. "Podle nepsaných pravidel jsme to právě my, kteří by teď měli šéfa NKÚ nominovat," řekl jeden z poslanců občanské demokracie. "Je to vlastně stará věc a od začátku do toho hází vidle Kalousek," prozradil.

"Topka od počátku torpédovala naše návrhy: že to nesmí být straník, že to nesmí být aktivní politik," stěžuje si další poslanec ODS. To ostatně potvrzuje i předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík: "My přece od začátku říkáme, že to nemá být aktivní politik."

Nyní se prý v zákulisí objevilo jméno Pavla Východského, ředitele interního auditu a vnitřní kontroly VZP. Mnoho šancí ale nemá, TOP 09 i část ODS ho odmítá. Aktuální není ani návrh nového prezidenta Miloše Zemana (SPOZ), který by ve funkci prezidenta úřadu rád viděl senátora Libora Michálka.

"Znovu je to aktivní senátor, tedy aktivní politik," odmítá Michálka za TOP 09 Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda chce koaliční dohodu nad jménem nového šéfa NKÚ uzavřít co nejdříve. Jinak totiž bude varianta dohody TOP 09 s ČSSD více než pravděpodobná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…