Ta paní Maláčová má ekonomické vzdělání z Londýna? Kalousek seděl u televize a psal na Twitter

07.04.2019 16:34

Hosty v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce byli ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a někdejší člen Bankovní rady České národní banky, europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Jejich debatu o tom, jak se daří či nedaří české ekonomice, bedlivě sledoval i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zpochybnil ekonomické vzdělání Maláčové a její vystupování označil za neodpovědnou demagogii.

Ta paní Maláčová má ekonomické vzdělání z Londýna? Kalousek seděl u televize a psal  na Twitter
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Vláda se rozhodla, že navýší penze o 900 korun, a ne jen o 750, jak si to žádá zákon. Ministerstvo financí sice toto navýšení nedoporučilo s tím, že to může rozkolísat státní rozpočet, Maláčová však oponovala, že pohled ministryně financí je jednostranný. „Ministerstvo hledí jen na státní rozpočet. Já musím chránit lidi před chudobou, zejména ty starší, a zároveň se snažím být rozpočtově odpovědná,“ prohlásila Maláčová.

Niedermayer nerozporoval, že je třeba udržovat sociální smír, ale je přitom třeba hledět i na sílu ekonomiky, zmínil čísla, která ukazují, že situace je dlouhodobě neudržitelná. Maláčová za těmito abstraktními čísly ale vidí životy obyčejných lidí a snaží se jim naslouchat a pomáhat. „Já jsem byla v pátek ve Zlínském kraji a debatovali jsme tam ve fabrikách. A já vám doporučuji debatovat s těmi lidmi, kteří dřou a vychovali několik dětí,“ obrátila se ministryně přímo na Niedermayera.

„Rozdávat peníze, které nemám, není dobrý nápad,“ kroutil hlavou eurosposlanec. V oblasti sociální politiky by se prý měla odehrát celá řada věcí. Je prý třeba se zamýšlet nad tím, kde budeme šetřit, kde daně zvýšíme, kde daně zavedeme a kde zavedeme daně nové. Stejně tak je třeba zamyslet se nad stabilitou důchodového systému a tak podobně. Maláčová mu připomněla, že ČSSD ví, kde na to vzít – kupříkladu z digitální daně a pak také z vyššího zdanění bank. Toto druhé opatření údajně může rozpočtu přinést až jedenáct miliard.

To už Niedermayer na ministryni zaútočil, když připomněl, že Ústavní soud politikům důrazně doporučil, aby v penzijním systému posílili zásluhovost, a tato vláda jde prý zcela opačným směrem. „My tady máme fundamentální problém. Vy to celé tlačíte do sociální dávky,“ zlobil se europoslanec a ekonom. Apeloval na Maláčovou, aby se chovala ekonomicky odpovědně a dopředu nerozdávala peníze, které nemá.

Ministryně Maláčová mu proto znovu připomněla, že byla v pátek ve Zlíně. „Pane poslanče, sám to víte, že já mám ekonomické vzdělání z Londýna a ta čísla beru velmi vážně, ale já tady znovu připomenu, že jsem byla v pátek na Zlínsku, kde jsem se bavila s dělnicemi,“ zdůraznila.

Upřesnila, že jedna jí prý řekla: „Já jdu do důchodu za pět let, vychovala jsem tři děti, už teď mám zdravotní problémy a důchod budu mít jedenáct tisíc.“ „Co byste jí na to řekl? Dal byste jí přednášku o rozpočtové odpovědnosti? My musíme dávat pozor, aby sociální politika fungovala, a zároveň dbát na to, aby se nám rozpočet nevymykal z rukou,“ uvedla ministryně s tím, že vláda hledá opatření, jak rodinám pomoci i jinak. Kabinet chce nově nastavit financování dětských skupin, v podstatě jeslí, které maminkám usnadní návrat do práce.

Jejich duel neušel pozornosti šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který se k argumentaci ministryně Maláčové vyjadřoval už v průběhu vysílání pořadu na sociální síti Twitter. Diskusi Jany Maláčové s Luďkem Niedermayerem zhodnotil slovy, že i nezávislý divák musí vidět neodpovědnou demagogii ministryně, která je vlídně odkrývána Niedermayerovou kompetencí.

Následně zareagoval i na slova ministryně práce a sociálních věcí Maláčové, v nichž Niedermayerovi zdůrazňovala, že má ekonomické vzdělání z Londýna. Usoudil, že by jí naopak měli z Londýna školné vrátit.

Sám premiér Babiš Maláčové opakovaně doporučil, aby hledala úspory ve svém resortu, aby řešila otázku předraženého IT úseku ve svém úřadě, zneužívání dávek u lidí, kteří pracují načerno, a tak podobně. Maláčová před kamerou prohlásila, že šetří, kde může. „Já jsem zeštíhlila aparát ministerstva, mám tam revizi dávek na bydlení... a já si myslím, že bychom měli přinášet návrhy věcných řešení, než si takto posílat vzkazy přes média,“ požádala na dálku Maláčová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…