Tady děti studovat nenechám! FF UK sklízí kritiku za kontroverzní tweet

31.03.2019 7:45

29. března 1899 byla zavražděna devatenáctiletá švadlena Anežka Hrůzová. Předevčírem od její smrti uplynulo 120 let. Z vraždy byl odsouzen žid Leopold Hilsner. T. G. Masaryk tehdy brojil proti antisemitské kampani, která se rozběhla na plné obrátky. Mluvčí Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Kukal se pokusil představit si, jaké šílenství by podobná vražda mohla vyvolat v současné společenské atmosféře. A toto následovalo...

Tady děti studovat nenechám! FF UK sklízí kritiku za kontroverzní tweet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soumrak, ilustrační foto

Ačkoli na konci 19. století žilo na území Čech, Moravy a Slezska jistě několik desítek tisíc mladých švadlenek, žádná není tak známá jako devatenáctiletá Anežka Hrůzová, křesťanská panna, z jejíž vraždy byl obviněn žid Leopold Hilsner. Vražda vyvolala rozsáhlé antisemitské protesty na našem území. Rozjela se tzv. hilsneriáda.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Nemalá část české veřejnosti si myslela, že židé využili krev mladé panny ke svým náboženským rituálům. Tehdejší profesor a pozdější zakladatel našeho moderního státu T. G. Masaryk Hilsnera na veřejnosti hájil a tvrdil, že židé ke svým náboženským rituálům krev mladých panen nevyužívají. Kvůli tomu, že Hilsnera ve veřejném prostoru hájil, sám čelil nejednomu ostrému útoku. Přesto bojoval proti nepodložené nesnášenlivosti a netoleranci.

Mluvčí Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Kukal na sociální síti Twitter naznačil, co by se mohlo odehrát při dnešním strachu z muslimů, kdyby došlo k vraždě mladé křesťanské dívky, která by vykrvácela tak, jak se to stalo Anežce Hrůzové. Kolik muslimů by asi bylo obviněno z této vraždy?

„Před 120 lety zabili v Polné muslimští utečenci Anežku Hrůzovou,“ napsal Kukal na oficiálním twitterovém účtu FF UK. A přidal obrázek Anežky Hrůzové. Stejně jako Masaryk se pravděpodobně Kukal snažil upozornit na mnohdy nepodložený strach z toho, co by mohli provést muslimové.

Jenže jeho tweet sklidil vedle pochval také kritiku. Lidé se Kukala ptali, proč vůbec takovéto věci zveřejňuje na oficiálním twitterovém účtu fakulty. „Jste normální?“ zaznělo mimo jiní v diskusi. Někteří debatéři prohlašovali, že se Kukal zbláznil a že teď už alespoň vědí, kam nepošlou své děti na studia.

Kukal se však dočkal i zastání. Jeden z občanů označil jeho tweet za přesný a považoval za zábavné sledovat, jaké reakce Kukal vyvolal.

Kritických reakcí se objevilo hodně.

Kritické reakce zaujaly i samotného Kukala. Na svém osobním twitterovém účtu připomněl, že před pár lety stvořil podobný tweet. V roce 2016 jako zaměstnanec Ministerstva kultury ČR na oficiálním twitterovém účtu resortu napsal, že za požár německého Říšského sněmu v roce 1933 mohli muslimové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…