Tady je ten agent! Ne v KSČM. Po akci BIS jasněji

18.10.2022 8:39 | Ze sítí

Bezpečnostní informační služba včera ve své výroční zprávě informovala o tom, že identifikovala proruského agenta, který měl mít kontakty na politiky i novináře. Jméno zveřejněno nebylo, nicméně dle LN měl mít zájem hlavně o komunisty. Z řad lidovců byla BIS chválena, europoslanec Zdechovský prohlásil, že BIS nejsou žádní čučkaři, a i poslanec Bartošek mínil, že „je dobře, že se česká vláda i loajální občané ČR se mohou spolehnout na funkční a kvalitní bezpečnostní služby“. Na adresu agenta zazněl i posměch a vyskytly se i spekulace o jméně.

Tady je ten agent! Ne v KSČM. Po akci BIS jasněji
Foto: BIS
Popisek: Michal Koudelka

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí
Včera Bezpečnostní informační služba zveřejnila svou výroční zprávu za rok 2021. Zpráva byla jednak zveřejněna o něco dřív než v minulých letech, ale výjimečná byla také přítomnost premiéra při její prezentaci. Premiér prohlásil, že význam BIS vzrůstá kvůli nejednoduché mezinárodní situaci. „Rusko vede kromě války na Ukrajině i boj se západním světem a s evropskými demokratickými zeměmi – to je věc, kterou musíme mít na paměti a musíme podle ní jednat. Díky dobré práci BIS a dalších bezpečnostních složek se podařilo například zjistit, kdo stojí za útokem ve Vrběticích. Pokládám tedy za velmi důležité, že i veřejnost má možnost se v neutajované části výroční zprávy seznámit s tím, co BIS dělá a jakým způsobem pracuje,“ uvedl Petr Fiala na sociálních sítích.

Velkou pozornost však vzbudilo odhalení agenta, který dle BIS měl mít kontakty mezi českými novináři i politiky a měl je využívat k šíření proruských narativů. BIS z pochopitelných důvodů neuvedla jméno. Server Lidovky.cz však ze zdrojů z bezpečnostní komunity zjistil, že se dotyčný agent měl zajímat především o politiky KSČM. Kdo by to ve straně mohl být však netuší ani současná předsedkyně Kateřina Konečná, ani bývalý předseda Vojtěch Filip.

Na BIS se každopádně od členů vládních stran hrne chvála. „Je dobře, že se česká vláda i loajální občané ČR mohou spolehnout na funkční a kvalitní bezpečnostní služby. Díky za dnešní výroční zprávu BIS i za odvahu pojmenovávat věci pravými jmény,“ děkoval lidovecký poslanec Jan Bartošek.

„Ne, BIS opravdu nejsou žádní čučkaři. Můžeme být všichni rádi, že máme bezpečnostní službu, která patří mezi špičku nejen ve světě. Kontrarozvědka odvádí pod vedením ředitele Koudelky dlouhodobě skvělou práci,“ chválil pak službu europoslanec Zdechovský ze stejné strany.

Poslanec Marek Ženíšek pak ohledně přítomnosti údajného agenta prohlásil toto: „Jména mě napadají a ne jedno. Tohle jsou ti, kteří to dělají za peníze, ale neméně nebezpeční jsou ti, kteří to dělají z hlouposti.“

Naopak politický komentátor Alexandr Mitrofanov jmenoval. „Jako sprostý podezřelý se zde jeví M. Zeman,“ vyvozoval z popisu činnosti údajného agenta.

A přisadila si také pirátská poslankyně Olga Richterová, podle které dezinformační servery o odhaleních BIS mlčely.

Nicméně, že měl agent ovlivňovat a udržovat kontakty s politiky KSČM, vzbudilo pobavení. „Nechci jim radit, ale platit agenty, aby ovlivňovali politiky KSČM proruským směrem, to jsou docela vyhozené peníze, ne?“ narážel na orientaci KSČM bývalý ministr financí Ivan Pilip.

„Tak se zdá, že je případně prorusky ovlivňoval tak úspěšně, až je lidi radši vyvedli ze Sněmovny i bez Rakušanovy milé identifikační pomoci,“ rýpl si do agenta, ale také do ministra vnitra komentátor Petr Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…