Tady končí sranda: Na Ukrajině prý hrozí nový Černobyl. Podívejte se na video

11.08.2014 10:16

Od havárie černobylské jaderné elekrárny uplyne brzy třicet let. Podle posledních zpráv však na Ukrajině hrozí riziko podobné katastrofy právě v těchto dnech. V ohrožení života jsou tentokrát obyvatelé žijící v dosahu několika set kilometrů od chemičky Stirol.

Tady končí sranda: Na Ukrajině prý hrozí nový Černobyl. Podívejte se na video
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

Těžké boje v oblasti Luhansku a Doněcku stále pokračují. Podle posledních zpráv hrozí nyní v doněckém regionu ekologická katastrofa s nedozírnými ztrátami na životech. V ohrožení jsou nejvíce obyvatelé žijící v okruhu 300 kilometrů. Dosah případné katastrofy je však další stovky kilometrů. Kyjevská armáda totiž bombarduje blízké okolí zdejší chemičky Stirol, která produkuje mnoho nebezpečných chemických látek.

„Vzhledem k pokačujícím akcím ukrajinské armády hrozí obyvatelům Ukrajiny, Ruska i Běloruska smrtelné nebezpečí. Rozsah ekologické katastrofy a ztráty na životech zatím není možné předvídat,“ sdělil mluvčí společnosti Stirol Pavel Brykov. Mluvčí zároveň dodal, že přímý zásah chemického závodu může způsobit únik nitrochlorbenzenu. Pokud se tato smrtící látka dostane do těla, napadá játra, srdce, kostní dřeň a způsobuje tak smrt. „Ukrajinská média bohužel o tomto obrovském riziku mlčí,“ kritizuje práci ukrajinských novinářů Brykov.

Společnost Stirol je součástí holdingu OSTCHEM, který patří ukrajinskému olicharchovi Dmitriji Firtašovi. Ten se pro média už dříve vyjádřil s tím, že žádné bezprostřední nebezpečí v současné chvíli nehrozí. Chemička podle jeho slov již v květnu, kdy boje v okolí začaly sílit, zastavila syntézu a zpracování bezbarvého plynu amoniaku a evakuovala všechny své zaměstnance.

Při své ofenzivě proti povstalcům používá kyjevská armáda raketomety Grad a Uragán, což jsou ve své kategorii nejničivější zbraně. Nejsou však zcela přesné a v případě zacílení na městskou aglomeraci by mohly zasáhnout i chemičku Stirol. Minulý týden se po zásahu těchto raket v její blizkosti např. zřítil unikátní dřevěný ortodoxní kostel.

Chemický závod Stirol přitom postihla havárie přibližně před rokem. Zemřelo při ní šest lidí a dalších dvacet šest bylo zraněno. Tehdy se nešťastnou náhodou dostal při opravách bezbarvý plyn amoniak do vzduchu. Šlo o největší katastrofu tohoto druhu v novodobé historii Ukrajiny. Tou největší však byla havárie černobylské jaderné elektrárny 26. dubna 1985, která se nachází asi 100 km severně od hlavního města Kyjeva. Následkem radioaktivního záření zemřel v dalších letech téměř milion obyvatel na rakovinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…