Tady to máte. Pavel Šafr vytáhl zprávu ruské agentury o Kolářovi s Hřibem a Novotným. Padlo tam srovnání se Skripalem i totální výsměch blábolům Respektu

03.05.2020 6:29

V ruské státní tiskové agentuře RIA Novosti se během pátku objevila zpráva od novinářky Iriny Alksnisové reagující na zprávu o možném ohrožení starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) ruským agentem vybaveným ricinem. Autorka píše, že je situace vážná, jelikož nejde jen o „bujné fantazie novinářů Respektu“. Informaci však podle ní dementoval sám premiér Andrej Babiš (ANO), když uvedl, že není potřeba vykázat ruského velvyslance. Varovala, že ruské složky „budou ještě hodně dlouhá léta ležet v pracovních trezorech“ a Kolář by se nakonec mohl v budoucnu ocitnout před ruskými soudy.

Tady to máte. Pavel Šafr vytáhl zprávu ruské agentury o Kolářovi s Hřibem a Novotným. Padlo tam srovnání se Skripalem i totální výsměch blábolům Respektu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ostraňování sochy maršála Koněva na Praze 6

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Alksnisová ve svém článku píše, že ruské ministerstvo zahraničí varovalo Česko ohledně důsledků, „které nevyhnutelně způsobí provokace kolem obvinění z údajného plánovaného otrávení pražských politiků“. Podotkla, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nazval „toto očerňování ‚nemyslitelným‘“.

Tvrzení o tom, že do České republiky přijel ruský agent vybavený ricinem pod diplomatickým krytím, aby zlikvidoval nepohodlné zahraniční činitele, označuje za vážné, jelikož nejde jen o „bujné fantazie novinářů Respektu“.

„Tento příběh není pouze výsledkem bujné fantazie novinářů Respektu, kteří jej vypustili do veřejného prostoru. Tři politici – pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (v Řeporyjích včera bylo zahájeno vztyčení pomníku vlasovců) – skutečně dostali státní ochranu a česká kontrarozvědka BIS oficiálně potvrdila, že pokládá situaci za mimořádně vážnou,“ popisuje Alksnisová.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Odkazuje se i na premiéra Andreje Babiše, který prohlásil, že není potřeba vykázání ruského velvyslance. „Stěží lze vymyslet lepší způsob, jak dementovat výmysly českých novinářů a tajných služeb, pro které je tento příběh pohodlnou možností pro vyřešení vlastních aktuálních úkolů. Vláda se ale snaží vyváznout z této situace s nejmenšími možnými ztrátami,“ myslí si.

Média podle ruské státní novinářky „z tohoto humbuku vytloukají zisk, když vydělávají na šťavnatých článcích o nájemných vrazích Kremlu, kteří volně působí po celém světě“, a kontrarozvědka má zase dokazovat, že „není placena zbytečně“.

Dále píše, že dříve prý bylo „bezbřehé upadání do rusofobsko-konspirologických blábolů charakteristické pro jiné země, kupříkladu Polsko, ale u Česka nebylo bláznění na této úrovni zaznamenáno“.

Alksnisová se zamýšlí nad konáním českých tajných služeb. Ty podle ní mohly „mnohem vážněji vzít v potaz možnost únosu podezřelých a jejich vývoz ze země před soud podle vzoru izraelského Mosadu, který mnoho let pronásledoval nacisty po celém světě“. „Existuje podezření, že toto byl pravý důvod, proč pražští politici dostali státní ochranu,“ tvrdí.

Jako hlavní však vnímá, že „zahájené trestní řízení na mnoho let, ne-li navždy, zavěsilo nad zmíněné politiky Damoklův meč, který budou muset stále mít na zřeteli a počítat s ním pro další aktivity“. „Přece samotný Respekt napsal, že starosta Prahy 6 bude teď čelit hrozbě zatčení během každé zahraniční cesty,“ uvedla.

Naznačila, že by Kolář mohl být v Rusku někdy nakonec skutečně souzen: „Což o to, momentálně se takový Ondřej Kolář nemusí obávat cest do západních států, protože ty nevydají Moskvě podezřelého v ‚politické‘ kauze. Jenže svět se mění závratnou rychlostí. Mnoho věcí, které se zdály být nemyslitelné před několika lety, jsou dnes běžné. Západ vydává Moskvě ekonomické zločince jako na běžícím pásu, a navíc je na politické mapě světa stále více států, které chovají otevřené sympatie k naší zemi.“

O informacích o plánu zabít české politiky dále píše, že to jsou snahy „o napodobení britského staršího bratra s historkou o otrávení nepohodlných politiků ruskými supervrahy“. „Musí se ale pamatovat, že dokonce Londýn se svými Skripaly nevyprodukoval víc než haldu nesmyslů, ze které zbylo kulový. Češi, kteří se vydali v jejich šlépějích, sklidili už jenom hanbu,“ píše dále.

A varuje, že skandál sice „rychle odpluje do minulosti“, ale ruské „složky s materiály této kauzy budou ještě hodně dlouhá léta ležet v pracovních trezorech příslušníků našich orgánů činných v trestním řízení“.

O zprávě referoval i server Forum24 šéfredaktora Pavla Šafra. „Zprávu RIA Novosti je třeba považovat za závažný dokument o mentalitě ruských prokremelských médií, která slouží jako tlampače Putinova režimu. Nejedná se ani zdaleka o názor a dílo jedné autorky, nýbrž v podstatě o statement oficiálního místa autoritářského státu,“ napsal server ke zprávě Alksnisové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…