Tahanice o peníze potrvají roky, říkají právníci zastupující Česko

30.11.2013 7:20

Švýcarský soud, jenž se zabýval kauzou Mostecké uhelné společnosti, vyčíslil škodu, kterou manažeři způsobili, na 16 miliard korun. Češi z této sumy ale neuvidí ani korunu. Změní se to pouze v případě, že ČR peníze vymůže v občansko právním sporu. Musí se spočítat, jak velkou škodu naše republika utrpěla a podepřít výpočet pádnými důkazy. Pak má šanci něco získat, i tak to ale prý bude trvat celé roky. Zprávu přináší MF Dnes.

Tahanice o peníze potrvají roky, říkají právníci zastupující Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

U soudu ve švýcarské Bellinzoně přišlo Česko zkrátka. Pokud stojí o peníze z dob „divoké privatizace“, má odstartovat nové soudní kolečko v podobě občansko právního sporu. Takový spor se ale může táhnout celá léta. Anebo se může spolehnout na diplomatická mezinárodní jednání. „Tyto možnosti máme a já jsem docela optimistický. Bude to ale trvat roky,“ varuje Marek Procházka z PRK Partners, z advokátní kanceláře, která Česko v tomto sporu zastupovala.

Připomeňte Švýcarsku, že jsme suverénní stát, žádá advokátka

Stojí za pozornost, že švýcarský soud zablokoval na kontech pěti bývalých manažerů MUS asi 13 miliard korun, vyčíslená škoda je ale o tři miliardy vyšší, takže muži mohou přijít o všechno. České Ministerstvo financí již hlásí, že i ono se přihlásí o svůj díl, minimálně o dvě miliardy korun. To je přibližná škoda, kterou Česko utrpělo i podle švýcarského soudu. Je však třeba spočítat to přesně.

Advokátka obviněných manažerů považuje proces za vykonstruovaný a žádá českou vládu, aby obhájila suverenitu státu. „Apelujeme tímto na vládu ČR, aby proti tomuto bezprecedentnímu kroku Švýcarské konfederace důrazně zakročila a připomněla Švýcarsku, že Česká republika je stále suverénním státem,“ prohlašuje právnička Karolína Zelenková.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…