Tahle pomoc byla košer. Do USA dorazily české masky a rukavice

18.06.2020 14:14

Češi pomáhají ve světě. Poté, co se naše země dostala s koronavirem z nejhoršího, našli se lidé, kteří začali díky dárcům pomáhat v těžce postiženém New Yorku. Za pomocí stojí židovská nadace Hatikva Josefov, za níž stojí známý pražský restauratér Aaron Günsberger. Američané dostali obličejové masky, štíty a další vybavení.

Tahle pomoc byla košer. Do USA dorazily české masky a rukavice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na New York

Česká republika je už několik týdnů venku z nejhorší fáze šíření nákaz novým koronavirem, země pandemii v porovnání s řadou jiných států překonala relativně dobře. Zatímco ve Spojených státech začíná pomalu virus ustupovat až teď. 

Během posledních několika týdnů se do USA dostala česká pomoc, která směřovala nejpostiženějším místům v New Yorku. „Když jsem viděl videa a obrázky z New Yorku, uvědomil jsem si, že lidé byli ve stejné situaci jako my tady před nějakou dobou. Měli dostatek finančních zdrojů a jídla, ale chybělo jim ochranné zdravotnické vybavení. Rozhodl jsem se jim proto pomoci tím, že poskytneme věci, které jsme již vyvinuli, tj. ochranné pomůcky na obličej a ochranné rukavice. Hodně nám pomohla společnost DHL, která nám umožnila poslat zásilku zdarma, i když nám neumožnila poslat dezinfekční prostředky, protože jsou vysoce hořlavé,” uvedl pro rozhlas.cz Aaron Günsberger, jehož nadace Hatikva Josefov vše organizovala.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Dále popsal, jak organizace pomoci probíhala. Zapojilo se několik českých firem a do New Yorku putovaly například i v České republice vyvinuté nanomasky. “Mám agenturu, která vydává kóšer osvědčení potravinářským společnostem v České republice. Měl jsem představu, že tyto společnosti, které již mnoho let těží z židovských komunit ve Spojených státech, by jim mohly poskytnout pomoc v okamžiku, kdy to naléhavě potřebují. Jednou ze společností, které jsem oslovil, byl známý výrobce likérů Rudolf Jelínek. Také jsem oslovil své přátele, včetně společnosti Dekonta, a česko-izraelskou obchodní radu, která požádala své členy o pomoc. Byli tam někteří soukromí dárci a byli tam také lidé bez spojení s židovskou komunitou, kteří se tento nápad líbil a chtěli mu pomoci,” popisuje pražský restauratér.

“Dodávky obsahovaly nanomasky od společnosti Dekonta a také nanofiltry vyráběné mou vlastní společností. Dodali jsme také 600 obličejových masek od společnosti Tonak a několik respirátorů FFP2 a 200 obličejových štítů produkovaných společností Průša. Tyto štíty jsem již dodal některým místním nemocnicím v České republice a členům židovské komunity a teď máme dalších 200 kusů, které jsme poslali do Spojených států,” popsal Aaron Günsberger s tím, že nejsložitější na organizaci pomoci nebylo sehnat peníze či potřebný materiál, ale vyřídit potřebné dokumenty. Přesto se mu prý dostalo pomoci i od Ministerstva zahraničích věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…