Tajemno kolem Hovorů končí. Víme, z jakého rádia bude Zeman hovořit k národu

27.12.2014 20:17

VÍME PRVNÍ Hrad už vyřešil situaci kolem rozhlasového pořadu Hovory z Lán. Místo Českého rozhlasu se výroby živého interview s hlavou státu ujme soukromá stanice Frekvence 1. První pořad s názvem Prezidentský Pressklub bude živě z lánského zámku vysílán v neděli 4. ledna. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdil jak mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, tak rádio Frekvence 1.

Tajemno kolem Hovorů končí. Víme, z jakého rádia bude Zeman hovořit k národu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

V pondělí se na veřejnost dostala informace, že rozhlasový pořad Hovory z Lán, tedy živě vysílaný rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem na veřejnoprávní stanici ČRo Radiožurnál zřejmě skončí. Důvodem mělo být to, že oproti původním tvrzením se ředitel Českého rozhlasu rozhodl pořad s prezidentem buď předtáčet, anebo nevysílat vůbec.

„Příští Hovory z Lán budou vysílány jako předtáčené. To je poslední rozhodnutí vedení Českého rozhlasu. S tímto jsem seznámil pana prezidenta v dopisu, který jsem mu zaslal v pátek,“ řekl šéf ČRo Peter Duhan v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Prezident republiky však předtáčení odmítal dříve a odmítl to i v reakci na zmíněný dopis generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana. V médiích se tak vyrojily spekulace, zda rozhlasová relace zmizí úplně, či jestli veřejnoprávní rozhlas nahradí některá ze soukromých stanic. Nyní už je o všem rozhodnuto.

Místo Českého rozhlasu nastoupí Frekvence 1 a Luboš Xaver Veselý

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat informaci, že vysílání živého interview s hlavou státu se ochotně ujme rádio Frekvence 1, která pro tento účel upraví svůj tradiční pořad Pressklub. Ten uvádí známý moderátor a novinář Luboš Xaver Veselý. Speciální relace ponese název Prezidentský Pressklub.

Tisková zpráva rádia ZDE

Tuto informaci v sobotu redakci ParlamentníchListů.cz potvrdil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který sdělil i konkrétní datum, kdy bude první Prezidentský Pressklub odvysílán. Dojde k tomu hned po Novém roce, v neděli 4. ledna v 17 hodin.

„Prezident republiky Miloš Zeman vystoupí v neděli dne 4. ledna 2015 v 17 hodin v pořadu Prezidentský Pressklub na rádiu Frekvence 1. Rozhovor bude vysílán živě ze zámku v Lánech,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ovčáček.

Informace rovněž potvrdila Radka Pilzová, tisková mluvčí mediální skupiny Lagardère, vlastníka rádia Frekvence 1. „Ano, tyto informace vám mohu potvrdit,“ sdělila Pilzová.

„Se Zemanem je to největší adrenalin“

Moderátor Luboš Xaver Veselý se podle svých slov na živé vysílání s prezidentem Zemanem těší. „Dělal jsem rozhovory se všemi českými prezidenty, ale s Milošem Zemanem je to největší adrenalin, a proto se na to upřímně těším,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz moderátor Luboš Xaver Veselý.

Rozruch kolem vysílání, či nevysílání tradičních Hovorů z Lán vznikl poté, co v posledním vydání pořadu 2. listopadu použil prezident Miloš Zeman několik vulgárních výrazů. Sám to však později opakovaně vysvětloval, a nadto většinu z oněch vulgarit tvořil překlad názvu ruské opoziční skupiny Pussy Riot.

O této skupině přitom média v Česku informovala celé roky a prezident byl tehdy v Hovorech z Lán nejspíš prvním vysokým politikem, který otevřeně řekl, jak se anglické slovíčko „pussy“ překládá do češtiny. „Víte, co je to pussy, pane redaktore? Kunda,“ sdělil tehdy Miloš Zeman. Pořad vzbudil rozruch a začalo se mluvit o tom, že by měl Český rozhlas napříště pořad předtáčet, aby se dalo podobným situacím zabránit.

K předtáčení Hovorů z Lán vyzvala šéfa Českého rozhlasu Petera Duhana Rada ČRo. Ten se následně sešel na Hradě s prezidentem republiky a výsledkem jejich jednání bylo, že vysílání pořadu bude i nadále probíhat v nezměněném formátu, tedy živě.

Po zřejmém tlaku ze strany Rady Českého rozhlasu však generální ředitel Duhan otočil a zaslal na Pražský hrad dopis, v němž prezidentovi sdělil, že se Hovory z Lán buď budou předtáčet, anebo je Český rozhlas nebude vysílat. Duhanovi ze strany Rady ČRo například hrozilo, že přijde o téměř půlmilionovou pololetní prémii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…