Tajná služba varuje. Teroristický útok prý ČR hrozí mnohem více, než si připouštíme

02.09.2016 8:03

České republice hrozí teroristický útok, varuje Bezpečnostní informační služba. Podle obdorníků jsou nejohroženější místa pražské židovské město, židovské památky či letiště, metro a akce s větším množstvím lidí. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Tajná služba varuje. Teroristický útok prý ČR hrozí mnohem více, než si připouštíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pray for Paris

„Je zřejmé, že i na území ČR existuje potenciální hrozba teroristického útoku islamistických džihádistů napojených na takzvaný Islámský stát (IS), případně na skupinu Džabha an Nusra (syrská odnož al-Káidy),“ napsala BIS ve své výroční zprávě za loňský rok. Důvodem případného útoku je podle BIS mimo jiné politika. Jak uvedl mluvčí BIS Jan Šubert, riziko vyplývá z toho, že jsme členy NATO i spojenci USA. „Jsme součástí mezinárodní koalice proti teroru,“ dodal Šubert.

Se zprávou BIS souhlasí i odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš. „Českým ,poutačem‘ může být pražské židovské město, hotely, kde se ubytovávají američtí či izraelští Židé,“ vyjmenovává Mareš. Rizikové mohou podle něj být i akce protiislámských hnutí či odpůrců migrace, na nichž jsou desítky lidí. Předseda protiislámské iniciativy Alternativa pro Českou republiku Petr Hampl se neobává. „Spolupracujeme s policií a máme vlastní organizátory a zajištěnou bezpečnost na akcích,“ uvádí. 

Zpráva BIS nyní potvrdila například skutečnost, že v loňském roce využívali radikálové Česko jako jednu z tranzitních zemí na cestě mezi Blízkým východem a západní Evropou. České tajné služby se tak nyní zabývají lidmi, kteří sympatizovali s ideologií nebo činy Islámského státu, či těmi, kteří odjeli z Česka a chtěli se připojit k teroristickým organizacím v Sýrii. V České republice prý loni pobývalo krátkodobě sedm takovýchto lidí původem z islámského světa. „Návrat těchto osob do EU by představoval vážnou bezpečnostní hrozbu z hlediska účasti na teroristických útocích,“ tvrdí agenti.

„Bezpečnostní složky nemají žádnou informaci o konkrétní hrozbě teroristického útoku na našem území. V ČR stále platí bezpečnostní stupeň jedna, tedy stupeň zvýšené bdělosti i zvýšená bezpečnostní opatření Policie ČR na vybraných místech. Tato opatření zcela odpovídají aktuální situaci,“ dodal ke zprávě ministr vnitra Milan Chovanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…