Tajný audit ERÚ se dostal na veřejnost

22.02.2013 8:33

Tajný audit, který si nechala vypracovat předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, se konečně dostal na veřejnost. Zveřejnil ho ale poslanec Aleš Rádl (ODS) spolu se sdružením Informační institut. Informuje server Aktuálně.cz.

Tajný audit ERÚ se dostal na veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

Audit od nezávislé společnosti BDO vznikl v květnu 2012 a popsal pochybení ERÚ při výpočtu výkupních cen. Vitásková na jeho základě podala trestní oznámení na bývalé pracovníky úřadu, kteří spolupracovali s jejím předchůdcem Josefem Fiřtem. V pořadu Otázky Václava Moravce slibovala, že zprávu zveřejní. Nakonec to za ni udělal někdo jiný.

ERÚ nadhodnocoval výkupní ceny za solární energii

Poslanec Rádl potvrdil, že audit skutečně ukázal na pochybení bývalého vedení ERÚ. „Úřad nadhodnocoval výkupní ceny za solární energii na základě ať už zmanipulovaného nebo diletantsky zpracovaného propočtu,“ řekl podle serveru Aktuálně.cz.

Audit přišel na čtyři hlavní pochybení. Rádl zdůrazňuje zejména „nepřesnou kalkulaci výkupních cen elektřiny z fotovoltaických zdrojů“. BDO kritizuje také byrokratické přehmaty.

Byla špatně nastavena životnost elektráren a sazba podnikové daně

Zvýšit výkupní cenu mohly zejména dvě skutečnosti. V letech 2006 až 2011 byla špatně nastavena doba životnosti slunečních elektráren. Nebyl započten rok výstavby, a tak bude stát elektrárny podporovat 21 let místo dvaceti.

V letech 2005 až 2008 byly navíc do výkupní ceny špatně započteny sazby podnikové daně. V roce 2008 to bylo 24 procent, vláda ale prosazovala snížení na 21 procent. Začínající solární firmy v té době mohly dostat víc peněz. V roce 2005 byla započtena sazba 25 procent, ale ve skutečnosti to bylo o procento vyšší.

Úřad snížil výkupní cenu aniž by to ekonomicky zdůvodnil

Další dvě chyby poškodily provozovatele solárních elektráren. V roce 2009 totiž přišli o značné částky, protože úřad snížil výkupní cenu o pět procent. Podle auditu to ale nebylo dostatečně odůvodněno ekonomickými parametry.

Audit netvrdí, že by špatnými výpočty vznikla ztráta státu nebo spotřebitelům. Naznačuje ale výklad, že jsou výkupní ceny příliš vysoké. Musela by to ale způsobit vyhláška regulačního úřadu z roku 2005, která určila pravidla, podle nichž výkupní ceny zaručí návratnost po dobu 15 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…