Tajný záznam měla u sebe! Ištvan se tvrdě pustil do soudu, který osvobodil Nečasovou

28.08.2015 8:21

Není asi nic překvapivého, že osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a armádními zpravodajci kritizuje. I nadále trvá na tom, že ke zneužití vojenské rozvědky došlo. Řeč je o vrchním státním zástupci Ivo Ištvanovi, který celou kauzu před dvěma lety rozjel. Nyní pro Hospodářské noviny například uvedl, že mu vadí, že tajný záznam ze sledování bývalé premiérovy manželky Radky se dostal do rukou Nagyové. Podle soudu to je však v pořádku.

Tajný záznam měla u sebe! Ištvan se tvrdě pustil do soudu, který osvobodil Nečasovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Rozsudek, proti kterému žalobci nyní sepisují odvolání, tvrdí, že šlo o kontrasledování na pokyn tehdejšího premiéra Nečase. „To je věc, se kterou přišel Petr Nečas až v řízení před soudem. V přípravném řízení ji z nějakých, pro nás nepochopitelných důvodů neuvedl. Veřejně uváděl, že o sledování vůbec nic neví. Dokonce k tomu existuje i vyjádření Úřadu vlády, pronesené v tomto smyslu,“ uvedl Ištvan. Nechtěl však specifikovat, zda se touto jeho výpovědí budou zabývat. Podle něj navíc předseda vlády není oprávněn úkolovat Vojenské zpravodajství.

Podle Ištvana je zcela jednoznačné, že Vojenské zpravodajství obešlo zákon. „Každý státní orgán může konat to, co mu zákon dovoluje. Má snad Vojenské zpravodajství možnost najímat si bezpečnostní službu, aby sledovala konkrétní osoby? Takové oprávnění v zákoně není. Naopak je tam uvedeno, že pokud by chtělo někoho sledovat, tak k tomu musí mít příslušná povolení,“ uvedl.

Závěrem Ištvan uvedl, že na dokončení odvolání je ještě příliš brzy, neboť zákonná lhůta začala běžet v úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…