Tajtrdlík Okamura, Bártovy bílé lebky a bouchnutí Marka Bendy. Mocný ODSák promlouvá

16.06.2014 9:38

Někdejší místopředseda regionálního sdružení a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko, kterého expremiér Miroslav Topolánek označil v roce 2009 za jednoho z krajských kmotrů, poskytl Lidovým novinám rozsáhlý rozhovor, ve kterém otevřeně hovoří o poměrech v ODS i o svém politickém nepříteli Vítu Bártovi.

Tajtrdlík Okamura, Bártovy bílé lebky a bouchnutí Marka Bendy. Mocný ODSák promlouvá
Foto: tan
Popisek: Místopředseda regionálního sdružení a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko

Majitel luxusních restaurací a milovník zvířat Roman Jurečko se stal jednou z předloh nového filmu Bony a klid 2. Na námět jeho života ve filmu účinkují kozlíci Hugo a Boss. „Vít Bárta kdysi polepoval Plzeň billboardy s mými kozlíky. Tehdy jsem říkal, že budou snad známější než gorila Moja. Nevěděl jsem ale, o čem mluvím. Pan režisér Vít Olmer si vypůjčil kozlíky do svého filmu, z čehož nadšený nejsem. Ten film je jak ze čtvrté kategorie. Nemůže se stát nic horšího na světě, než kdyby natočili Bony a klid 3," uvedl Jurečko na úvod rozhovoru pro LN.

Zákulisí politiky se podle něj od dob „veksláků" proměnilo. Začíná prý chybět noblesa a podaná ruka. „Dříve slovo platilo a dodržovaly se sliby. Vývojem situace se samozřejmě něco může pozměnit, nemělo by se ale změnit vaše chování. Není možné, aby se považovalo za slabost, že dodržíte slovo. Chci si uchovat to, čím jsem se řídil po celý život. I to je důvod, proč odcházím z vrcholných pozic," uvedl politik, který hodlá na čas ustoupit do ústraní.

O Bártovi a jeho černých ponožkách s lebkami

Do Jurečka se v minulosti nejvíce navážel Vít Bárta a jeho Věci veřejné. „Už první setkání s Vítem Bártou bylo zvláštní. Rozhodnutí nepodrobit se jeho praktikám bylo jedno z mých nejlepších. Měl jsem možnost s ním spolupracovat, mohl jsem se dostat do jeho partičky. Netušil jsem, že odmítnutí vyvolá takovou nenávist a spustí válku," popsal.

„Třeba v Plzni na zastupitelstvu se v roli poslance posadil poblíž mě, dal si nohu přes nohu, a jak se mu vyhrnuly nohavice, uviděl jsem, že má černé ponožky s bílými lebkami. Může to působit jako banalita, ale člověk s takovými doplňky hodlal rozhodovat o mém životě. Poslal na mě na začátku volebního období Jaroslava Škárku, který mi řekl, že mě teď má 'na starost'. Škárka se ale seknul a přestal s Bártou spolupracovat," vypráví dále Jurečko.

Mezi Věcmi veřejnými a hnutím ANO, které bývají často srovnávány, vidí plzeňský podnikatel ohromný rozdíl. „Bárta, Okamura a spol. jsou tajtrdlíci, kteří jsou vázáni na svého pána. Nemohou dělat, co chtějí. Aby se svému pánovi zavděčili, musí mu nosit každý den kořist. Babiš je svým pánem, naopak si kořisti sám vyhledává. Půjde s vámi do střetu a nebude se bát, jak ten střet dopadne," prohlásil politik.

ODS je moc akademická, chybí tvrdé typy

Občanské demokracii podle Jurečka chybí výrazné osobnosti. „Politický koktejl musí být dobře namíchán a u ODS je problém, že přišla o tvrdé typy jako Topolánek, Langer nebo Kuba. Jsme moc akademičtí. Je potřeba mít ve straně lidi, kteří vás dokážou přidusit. Když Klaus bouchnul do stolu, deset lidí z deseti zvedlo hlavu. Když bouchne do stolu Marek Benda, dál si budou číst knížku," tvrdí.

Co se týče předsedy strany Petra Fialy, jde podle Jurečka o to, zda tento muž vůbec rozhoduje. „Podle mě největší současnou figurou strany je Pavel Blažek. V rozhodování je to fenomén," uzavřel pro LN Roman Jurečko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…