Tak ať už to vláda ten rok doklepe. Názor téměř poloviny národa

24.04.2013 14:53

Společnost STEM zjišťovala, zda by lidé chtěli, aby současná vláda setrvala až do voleb, nebo by Nečasův kabinet měl odejít rovnou. Zachování pravicového kabinetu, s většími či menšími modifikacemi, si přeje téměř polovina dotázaných. Mezi zmíněnými „změnami“ jednoznačně vévodí odchod strany LIDEM, která vznikla až po volbách odštěpením z opozičních Věcí veřejných.

Tak ať už to vláda ten rok doklepe. Názor téměř poloviny národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě proběhla inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana

V průzkumu, prováděném na začátku dubna, výzkumníky zajímalo, jakou budoucnost občané chtějí uchystat Nečasovu kabinetu. Tisícovka dotazovaných vybírala z pěti možností řešení současné situace, mezi kterými bylo zachování současné vlády beze změn či se změnami některých ministrů, zachování vlády bez strany LIDEM, a dále vypsání předčasných voleb nebo sestavení vlády, na které by se dohodly pravicové a levicové strany.

Celkem šestnáct procent dotázaných by současnou vládu nechalo beze změn dokončit volební období. O něco větší část, 19 procent, by bylo ochotno vládu akceptovat, pokud by se vyměnili někteří ministři. Dalších dvanáct procent by se s vládou smířilo, pokud by byl splněn jeden konkrétní požadavek - odchod strany LIDEM, která neprošla volbami. Celkem by tak za určitých okolností byla ochotna akceptovat současnou pravicovou vládu necelá polovina dotázaných, konkrétně 47 procent.

Na celý průzkum STEM se podívejte ZDE

Zbylých 53 procent dotázaných by preferovalo jiné řešení současné situace. Více než třetina ze všech dotázaných, 34 procent, by rok před koncem řádného volebního období preferovalo předčasné sněmovní volby a „nové rozdání karet“. Zbylých devatenáct procent by pak místo rozpuštění Poslanecké sněmovny upřednostnilo novou vládu, která by vznikla v současné sněmovně dohodou levicových a pravicových stran.

Příznivci a odpůrci přežití současné vlády do značné míry kopírují voličské tábory vládních a opozičních stran. Pro zachování současné vlády, buď se změnami, nebo bez nich, se vyslovilo plných 84 procent voličů ODS a 76 procent těch, co hodili svůj lístek TOP 09.

Naopak příznivci opozice by vládu odvolali a nejlépe co nejdříve vyrazili k předčasným volbám. Sympatizanti ČSSD tuto myšlenku podporují ze dvou třetin (68 procent), z voličů KSČM podporuje toto řešení dokonce 77 procent.

Zajímavostí je podle společnosti STEM i to, že pro zachování vlády se vyslovovali především mladší věkové skupiny a lidé se středoškolským či vysokoškolským vzděláním. Naopak novou vládu či předčasné volby podporovali starší lidé, lidé bez maturity a ti, kteří žijí ve špatných materiálních podmínkách. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…